Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Campus
& Cultuur

Verenigingen willen geen verbod op ontgroeningen

Studentenverenigingen zijn niet van plan om ontgroeningen helemaal af te schaffen. Ze horen er gewoon bij, vinden ze.

De universiteit en hogeschool in Groningen zeiden gisteren samen met de gemeente ontgroeningen helemaal te willen stoppen en ook vanuit de politiek kwam flinke kritiek. Maar de verenigingen zelf zien niks in een verbod.

De Landelijke Kamer van Verenigingen veroordeelt de incidenten bij de Groningse studentenvereniging Vindicat, maar vindt het verbieden van ontgroeningen een slecht idee. “We willen niet één incident voor heel Nederland laten gelden”, zegt woordvoerder Ruben Hoekman. “Bij de rest van de 47 verenigingen ging het gewoon goed.”

Geschiedenis doorgeven

Brengt zo’n ontgroening niet het slechtste in mensen naar boven? Dat valt wel wat mee, denkt Hoekman. “Doel van de introductieperiode is om de geschiedenis van de vereniging door te geven. Het gaat niet om het afbeulen, het gaat erom dat de deelnemers een goede en hechte band krijgen. Het is jammer dat door de gebeurtenissen bij Vindicat nu zo’n verkeerd beeld van ontgroeningen is ontstaan. Zo gebeurt het allemaal tegenwoordig niet meer.”

De VVD Groningen en de lokale partij Student en Stad zijn niet blij met de plannen van Groningen. Ze gaan vandaag schriftelijke vragen stellen over het idee om de ontgroeningen af te schaffen. “De introductietijd is onderdeel van de studentencultuur”, zegt een woordvoerder van Student en Stad. “Daarnaast is het nog maar de vraag of er na een verbod niet meer wordt ontgroend. Goede controle door de RUG en de Hanzehogeschool lijkt ons een beter idee.”

Het hoort erbij

In Wageningen verzocht ook rector Arthur Mol de studentenverenigingen te stoppen met ontgroeningen: het is niet meer van deze tijd. Maar de verenigingen Ceres en KSV Franciscus leggen het appèl van  Mol naast zich neer.

Tom van Geelen van KSV Franciscus vindt het volkomen terecht dat deze discussie is ontstaan, zegt hij in universiteitsblad Resource, omdat er iemand gewond is geraakt. Maar hij vindt ook dat ontgroeningen bij studentenverenigingen horen. Zulke heftige taferelen als in Groningen komen bovendien in Wageningen niet voor, volgens Van Geelen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.