Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juli 2024

Campus
& Cultuur

Veel eerstejaars besluiten pas nu bij een studentenvereniging te gaan

Op het campusplein is, as we speak, een informatiemarkt waar studentenverenigingen zich presenteren. Die duurt nog tot 14 uur.

Beetje vreemd tijdstip, aan het einde van het collegejaar. Dat vindt de organisator van de markt, de Amsterdamse Kamer van Verenigingen, helemaal niet.

“Een grote groep studenten wordt in hun eerste jaar nog geen lid van een vereniging”, aldus vice-praeses Merijn van der Sluijs van de AKvV. “Die studenten wachten eerst tot ze hun bindend studieadvies binnen hebben en dan gaan ze eens kijken welke vereniging bij hen past. Vroeger werd je meteen lid als je begon te studeren, maar dat past niet echt meer bij deze veranderende tijd, waarin studenten zo snel mogelijk moeten afstuderen en worden gestraft als ze hun studiepunten niet op tijd halen.”

Thailand

De markt is een ‘pilot’, vertelt Van der Sluijs. En hij is “heel blij dat de VU dit faciliteert.”

“Verenigingen presenteren zich ook altijd op de infomarkt in de introductieweek, maar veel tweedejaars zitten in de zomer na hun eerste jaar in Thailand, komen pas eind augustus weer terug, gaan in september nog eens kijken bij welke vereniging ze willen en dan is het vaak al te laat omdat de inschrijving gesloten is”, zegt praeses Koos van der Maas van de AKvV.

Het loopt niet superstorm op de markt maar het is sowieso stil op het plein, mogelijk door het warme weer. Van der Sluijs vindt het niet erg. “Het is een eerste keer en misschien wordt het straks drukker. In het ergste geval hebben we een middag in de zon gestaan.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.