Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
8 juni 2024

Campus
& Cultuur

Vanaf 31 mei is campus rookvrij

Roken is vanaf 31 mei nergens meer toegestaan op de VU-campus. Daarmee is de universiteit twee maanden eerder dan wettelijk is ingesteld voor onderwijsinstellingen. ‘Een rookvrije campus is belangrijk voor ieders gezondheid. We willen daarin een voorbeeld vormen voor onze omgeving.’

‘Welkom op de VU, wij zijn een rookvrije campus’, is straks te lezen bij de ingang van het hoofdgebouw. Verschillende banners, bordjes en als nodig blijkt ook beachvlaggen moeten studenten en medewerkers ontmoedigen om te roken. Dat verbod geldt rond alle onderwijsgebouwen en in de Botanische Tuin Zuidas. Ook de hoofdingang, waar menig student nog snel eentje opsteekt voor college, is straks rookvrij.

Zien roken doet roken

Het verbod op roken rond onderwijsinstellingen vloeit voort uit het streven van de overheid naar een rookvrije generatie. Het zien van roken zet aan tot zelf roken, vindt de overheid. Met het creëren van rookvrije onderwijsinstellingen hoopt de overheid het stoppen met roken aan te moedigen, en het moeilijker te maken om te beginnen met roken.

De VU wil volgens een woordvoerder van de Facilitaire Campus Organisatie (FCO) graag haar maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen in dat streven. Daarnaast zou een rookverbod zorgen voor een prettigere studeer- en werkomgeving voor studenten en medewerkers.

Aanspreekcultuur

Om te zorgen dat studenten en medewerkers zich houden aan het verbod, worden straks terreincoaches en beveiligers ingezet. Die zullen overtreders aanspreken op hun gedrag, maar boetes zullen niet worden uitgedeeld. Ook hoopt de FCO dat mensen elkaar onderling zullen aanspreken op roken.

De terreincoaches en beveiligers moeten wel nog getraind worden in hoe ze mensen gaan aanspreken. “Normaal was dat al gebeurd, maar er zijn nu toch te weinig mensen op campus om hen in te gaan zetten. Daarnaast moeten we eerst maar even wennen aan de nieuwe manier van navigeren met anderhalve meter afstand.”

Roken tegen corona

Nadat werd vastgesteld dat onder de coronapatiënten wel erg weinig rokers zijn, deden meerdere landen onderzoek naar de mogelijke beschermende werking van roken tegen corona. Of die uitkomst iets is waarop de VU zou willen wachten bij het afroepen van een rookvrije campus, daarop antwoordt de FCO-woordvoerder stellig: “Dit besluit was aan het begin van het jaar al vastgesteld. Wat vaststaat is dat roken ongezond is. Er is nog veel onduidelijk over het coronavirus, daar kunnen we ons beleid niet door laten sturen. Het is drijfzand.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.