Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 juli 2024

Campus
& Cultuur

Van terreurdreiging verdachte student blijft voorlopig vast

De van ‘terreurdreiging’ verdachte Avans-student blijft nog twee weken langer in voorarrest. Hij zou donderdag een dreigend chatbericht hebben verstuurd, waarna de Rotterdamse politie een concert van de Amerikaanse band Allah-Las cancelde.

Sinds zijn arrestatie donderdag zit de 22-jarige Bredase student integrale veiligheid in de cel. De Spaanse veiligheidsdienst tipte de Rotterdamse politie. Welke informatie die precies gaf, is niet duidelijk. Ook is niet bekend wat er in het chatbericht stond.

Avans Hogeschool besloot de student maandag tijdelijk de toegang te ontzeggen tot de gebouwen op de campus. Als hij vrijkomt, wil de hogeschool eerst met hem in gesprek. Daarna wordt besloten of hij zijn opleiding eventueel kan voortzetten.

Misverstand

De website GeenStijl publiceerde een anonieme brief, waarin stond dat het incident “een misverstand” is geweest. De student zou op de beveiligde chat-app Telegram hebben geprobeerd te infiltreren in de chatgroepen van Islamitische Staat (IS) en de verzamelde informatie aan de politie hebben doorgespeeld.

Studiegenoten van de 22-jarige Avans-student reageerden verbaasd op zijn arrestatie, schrijft website Punt. “Ongelooflijk om dit nu te lezen”, twittert ene Thomas. “Is geen kwade jongen, relatie met terreur herken ik dan ook niet.”

De rechtbank kan geen uitspraken doen over wat er nu gaat gebeuren. “Dat is aan het Openbaar Ministerie”, zegt een woordvoerder.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.