Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Campus
& Cultuur

Vakbond gaat VU voorlichten over de wet

De Landelijke Studentenvakbond staat vandaag vanaf 11 uur in de centrale hal van het VU-hoofdgebouw om studenten op hun rechten en plichten te wijzen. Ze zouden wel wat voorlichting over de wet kunnen gebruiken. Dit in het kader van de Check Je Rechten Tour , een voorlichtingstournee langs hogescholen en universiteiten. 

Uit honderden mails en telefoongesprekken met de LSVb blijkt dat veel studenten niet goed weten waar ze recht op hebben. Zo werd de LSVb onlangs gebeld door een student die tot zijn verbazing een verhoogd collegegeld moest betalen voor zijn tweede studie, namelijk onderwijskunde.

Bindend studieadvies

Hij dacht dat onderwijskunde tot de lerarenopleidingen behoorde en dat hij dus het lage tarief zou betalen. Toen het hoge bedrag na twee maanden van zijn rekening werd afgeschreven stopte hij met zijn studie. Goede voorlichting had dit kunnen voorkomen, denkt de LSVb.

Ook universiteiten en hogescholen lijken de wet niet altijd goed te kennen. Als voorbeeld noemt LSVb-voorzitter Jorien Janssen klachten over creatieve vormen van een bindend studieadvies: “We zien studiecontracten waarbij een student verplicht wordt zichzelf uit te schrijven als hij niet genoeg studiepunten haalt. Zoiets mag simpelweg niet van de wet.”

Misstanden voorkomen

Tijdens de Check Je Rechten Tour krijgt elke hogeschool en universiteit een exemplaar van de ‘WHWatisdat?!?’ overhandigd. In dit boekje van de LSVb wordt de Wet op het Hoger onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek (WHW) uitgelegd en toegelicht. “Hopelijk worden hiermee misstanden in de toekomst voorkomen”, aldus Janssen.

De LSVb gaat langs bij de Radboud Universiteit, de Universiteit Utrecht, de Vrije Universiteit, de Hogeschool van Amsterdam en de TU Delft. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.