Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juli 2024

Campus
& Cultuur

UvA-hoogleraar krijgt Academie-Kus

Vakbond voor de wetenschap VAWO zet op Valentijnsdag #WOinactie in het zonnetje. De actiegroep levert een belangrijke bijdrage aan het debat over de werkdruk aan Nederlandse universiteiten, vindt de vakbond.

Vorig jaar reikte de VAWO de Academie-Kus voor het eerst uit. De eer viel toen te beurt aan SP-Kamerlid Jasper van Dijk, die zich volgens de jury van alle wetenschapswoordvoerders in de Tweede Kamer het meest had ingezet voor ongebonden onderzoek, stabiele financiering en het terugdringen van de tijdelijke aanstellingen.

Dit jaar besloot de VAWO de Kus te geven aan een organisatie en niet aan een individu. De kracht om te veranderen moet immers komen van degenen die de kern van de universiteit vormen: de medewerkers die de kennis produceren en de studenten die voor hun academische vorming afhankelijk zijn van goed ingerichte universiteiten. Dat lukt volgens de VAWO alleen als medewerkers en studenten zich organiseren en gezamenlijk optrekken. Voorzitter Marijtje Jongsma hield daar onlangs een vurig pleidooi voor.

Zorgwekkende thema’s

Er werden drie organisaties genomineerd voor de Academie-Kus 2018: Beter Onderwijs Nederland, de Landelijke Studentenvakbond en #WOinactie. Alle drie hebben ze hart voor de wetenschap en zetten zich in om de academische wereld mooier te maken. Toch was het UvA-hoogleraar Rens Bod, voorman van #WOinactie, die de KUS dit jaar in ontvangst mocht nemen.

Volgens de jury draagt de actiegroep “op structurele, constructieve, maar vooral ook op verbindende wijze bij aan het nationale debat met betrekking tot de werkdruk aan de Nederlandse universiteiten en de kwaliteit van het hoger onderwijs, één van de meest belangrijke en zorgwekkende thema’s binnen onze sector”.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.