Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
8 september 2024

Campus
& Cultuur

USR wil app tegen seksueel geweld

De universitaire studentenraad wil een app waarmee studenten en medewerkers seksueel geweld kunnen melden. De medische faculteit gebruikt die al sinds 2019, naar verluidt met succes.

De universitaire studentenraad wil dat de VU een app inzet waarmee studenten en medewerkers gevallen van seksueel geweld kunnen melden. De app is al sinds 2019 in gebruik bij de geneeskundige faculteit van de VU en heet de #ZouIkWatZeggen-app. De app is onderdeel van een brede campagne tegen grensoverschrijdend gedrag en is, schrijft de usr in een brief aan het college van bestuur, erg succesvol.

Grensoverschrijdend gedrag, met name seksueel geweld, van ongepast staren tot verkrachting, is een groot probleem onder Nederlandse studenten. De usr citeert een recente rapportage van Amnesty International dat 11 procent van de vrouwelijke studenten en 1 procent van de mannelijke studenten slachtoffer is van verkrachting, en 31 procent van de vrouwelijke en 11 procent van de mannelijke studenten ongewenst is betast. De drempel om dergelijk geweld te melden is hoog, vinden de studenten. Van hen weet 61 procent niet waar ze aan hun universiteit terecht kunnen voor hulp, 64 procent weet niet waar ze verkrachting kunnen melden.

Integrale aanpak

De usr denkt dat de #ZouIkWatZeggen-app een oplossing kan zijn. De VU staat niet onwelwillend tegenover het idee, bleek vandaag uit een vergadering van de usr met de rector van de VU, Jeroen Geurts, “maar we moeten ons niet fixeren op zo’n app. Het is niet meer dan een tool, die deel uit moet maken van een breder plan om ongewenst gedrag te bestrijden.”

De VU heeft de afgelopen tijd tal van voorzieningen getroffen in de strijd tegen ongewenst gedrag, van meldpunten en vertrouwenspersonen tot workshops, maar werkt aan een integrale aanpak. “We moeten voorkomen dat, met de implementatie van een dergelijke app, er een hokje op een checklist wordt aangevinkt en de campus als veilig wordt aangemerkt.”

Daar is de usr het mee eens, maar ze hecht desalniettemin sterk aan de app. “De app is niet het enige dat we nodig hebben, maar het is een noodzakelijke stap naar een veilige campus”, zei usr-voorzitter Joep van Dijk. Usr-lid Valerie Felipe wees erop dat slachtoffers van seksueel geweld vaak last hebben van schaamte, en dat ook daarom de app een belangrijk middel is.

Barmhartiger samenleving

Maar dat er een breder plan nodig is waarvan de app onderdeel is, daarover lijkt iedereen het eens. “Misschien moet de app worden ingebed in een app die we al gebruiken”, zei Geurts. “Een grote meldknop, ergens in de digitale leeromgeving.”

Usr-lid Galib Gedik trok het nog breder dan een integraal plan voor de VU-campus. “Uiteindelijk moeten we toe naar een barmhartiger samenleving”, zei hij. “Eén waar het minder draait om consumeren en meer om geven en zorgen voor elkaar.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.