Studenten zijn best geïnteresseerd in wat zich op de universiteit afspeelt, ondanks de zeer lage opkomst bij de recente raadpleging, stelt Ludo Schoenmakers die namens de studenten van De Nieuwe Universiteit in het comité zat dat de raadpleging voorbereidde.
Opkomst: 4,3 %
Aan de raadpleging deden 986 studenten mee, oftewel 4,3 procent. Maar dat maakt Schoenmakers niet somber. “Het overgrote gedeelte van de medestudenten die ik over de raadpleging spreek, of de problematiek aan de Nederlandse universiteiten in het algemeen, reageert enthousiast.’’
Een beetje teleurgesteld is hij wel. “Het was natuurlijk prachtig geweest als 20 procent van de studenten geïnteresseerd genoeg zou zijn geweest om de raadpleging in te vullen, maar persoonlijk neem ik genoegen met bijna duizend weloverwogen deelnames.”
Voor hem is het onduidelijk waarom zo weinig studenten de raadpleging invulden. Docent sociologie Boris Slijper, die ook in het voorbereidende comité zat, zei eerder dat wellicht enquêtemoeheid een rol speelt.
Opmerkelijk is wel dat ook bij de recente verkiezingen voor facultaire studentenraden de opkomst zeer gering was. Die was gemiddeld 12 procent, varierend van van 5,6 procent bij Exacte Wetenschappen tot 28,4 procent bij Geneeskunde. Voor de universitaire studentenraad waren er dit jaar zelfs helemaal geen verkiezingen bij gebrek aan kandidaten.
Moe?
Van de medewerkers vulde 34,7 procent de raadpleging in. Dat vindt Schoenmakers niet aan de hoge kant. “Het zijn bewogen jaren geweest aan de VU en daarbuiten. Een respons van 35 procent lijkt daar niet bij te passen. Juist onder de medewerkers zou je een zeer hoge opkomst verwachten. Is dit desinteresse, terughoudendheid vanwege spanningen op de werkvloer, of is men het moe zich überhaupt nog met het beleid van de universiteit te bemoeien?”