Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
12 april 2024

Campus
& Cultuur

Update: Heibel over diploma-uitreiking bij geneeskunde was voor niks

Update 2 oktober

De opleiding geneeskunde heeft besloten om de masterdiploma-uitreiking op 9 oktober, en ook de wittejasceremonie van de bachelorstudenten op 17 oktober, niet door te laten gaan. ‘Met pijn in ons hart’, staat te lezen op de opleidingswebsite. ‘We moesten de ceremonies nu in zoveel kleine groepjes opknippen dat het voor studenten geen feestelijk gevoel zou geven’, appt opleidingsdirecteur Christa Boer. Beide diploma-uitreikingen zijn uitgesteld naar het voorjaar van 2021.

Nieuwsbericht 22 september

Een groep afstudeerders en de geneeskundeopleiding van het VUmc liggen met elkaar overhoop over de diploma-uitreiking van 9 oktober. De afstudeerders vinden het onterecht dat ze geen gasten mogen meenemen.

“We hebben zes jaar lang keihard gewerkt en nu worden we hard aan de kant gezet, zo voelt het”, zegt Christine Kypis, een van de studenten die op 9 oktober hun bul krijgen. “Mijn familie heeft het die zes jaar allemaal aangezien. Ik heb genoeg feestjes en verjaardagen overgeslagen vanwege mijn studie. En in mijn geval ben ik ook nog de eerste van de familie die afstudeert aan de universiteit. Maar ze mogen er niet bij zijn.”

Afstuderen voor artsen is niet alleen het diploma tekenen en in ontvangst nemen, maar ook de eed van Hippocrates afleggen. Na ruim een half jaar uitstel vanwege de coronamaatregelen, is nu weer de eerste afstudeerceremonie van de VUmc School of Medical Sciences. In Cultuurcentrum Griffioen, zonder gasten en zonder borrel, met livestream voor de mensen thuis.

Twee gasten

Kypis: “Andere geneeskundeopleidingen laten wel gasten toe. Het hoeven er niet veel te zijn, iedereen zou al heel gelukkig zijn met twee gasten. Een livestream is toch heel onpersoonlijk en je moet maar afwachten of de techniek het doet.” Kypis benaderde het team afstuderen van de opleiding om te kijken of er iets aan te doen was, maar ving bot. “We hebben ook aangeboden om het zelf te organiseren of geld bij te leggen, maar het mag niet van de VU.”

Het wrangst vonden de meesten nog dat de opleiding op Facebook schreef dat het niet kan door de regels van het Amsterdam UMC, terwijl de geneeskundeopleiding van de UvA wel gasten toeliet tot de ceremonie: niet één maar wel acht. “En op de VU kunnen inmiddels weer promovendi en afstuderende huisartsen een ceremonie in de aula krijgen, met borrel. Waarom wij dan niet?” aldus Kypis.

Plek voor auto’s

“We mogen van het Amsterdam UMC medewerkers niet onnodig blootstellen aan risico’s, en op een afstudeerceremonie zijn zij ook aanwezig”, reageert de opleidingsdirecteur van geneeskunde Christa Boer. “We hebben 150 mensen die hun bul krijgen en van wie we de eed afnemen. Ik begrijp dat het niet leuk is voor de studenten en wij hebben ook liever de familie erbij, maar we willen het risico beperken dat medewerkers besmet raken.”

Dat de UvA het wel deed, afgelopen zondag, ligt volgens Boer aan de locatie. “Het AMC heeft heel veel asfalt om het ziekenhuis heen liggen. Ze konden daarom een drive-in afstudeerceremonie organiseren: iedereen blijft in de auto. Maar zoveel plek voor auto’s hebben wij niet. We hebben nog met de rector van de Vrije Universiteit nagedacht over een alternatief op de campus.” Zoiets kan voor grote groepen niet op de VU, was toen de conclusie.

Meer uitstel

Boer: “We hebben ook al voor de zomer de masterceremonie ingericht, want de studenten moeten toch de eed afleggen, dat is belangrijk. Maar omdat we nog niet wisten welke maatregelen op de VU zouden gelden na de zomer en omdat medewerkers geen risico mogen lopen, is gekozen voor de Griffioen. Dat mensen nu in de aula mogen promoveren, is later gekomen.”

En alsnog wisselen naar de aula, is lastig, zegt ze. “De ceremonie staat nu. We willen graag diploma’s uitreiken en dan wordt het weer later. Veel studenten vinden het belangrijk om zo snel mogelijk de eed af te leggen. Bij uitstel dupeer je ook de studenten die er geen problemen mee hebben. We blijven bij ons besluit.”

Een aantal boze afstudeerders legt zich daar niet bij neer. Ze roeren zich op de Facebook-pagina van de opleiding en uitten eerder al hun onvrede in een berichtje in De Telegraaf. Maar de opleiding blijft bij haar standpunt. En dan maar niet naar de ceremonie gaan, is ook geen optie. Het afleggen van de eed is het laatste verplichte onderdeel van de opleiding tot arts.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.