Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 april 2024

Campus
& Cultuur

Universiteiten prijzen regeerakkoord

Al plaatsen ze enkele kanttekeningen, de universiteiten zijn voorzichtig positief over het regeerakkoord van VVD en PvdA. “Het nieuwe kabinet kiest voor ambitie, maar er moet nog veel uitgewerkt worden. De duivel zit in de details.”

De universiteiten zijn vooral te spreken over de toegezegde 150 miljoen euro extra voor wetenschappelijk onderzoek. “Universiteiten zijn blij dat het belang van vrij en ongebonden onderzoek hiermee wordt onderstreept”, aldus een verklaring van universiteitenvereniging VSNU.

Bovendien gaan de prestatieafspraken gewoon door. De instellingen krijgen extra geld als ze hun doelen halen en het nieuwe kabinet zal dat beleid voortzetten. De bestuurders hielden gisteren een feestelijke bijeenkomst voor de ondertekening van deze afspraken.

Maar de universiteiten plaatsen wel een kanttekening bij het afschaffen van de basisbeurs. De miljoenen van het sociaal leenstelsel komen immers niet specifiek ten goede aan het hoger onderwijs, maar aan onderwijs en onderzoek in het algemeen. “Dat is aan studenten niet uit te leggen”, stelt voorzitter Sijbolt Noorda.

Verder geloven de universiteiten niet dat vermindering van het aantal opleidingen werkelijk geld bespaart, als het aantal studenten gelijk blijft. Het zou bovendien een illusie zijn dat universiteiten nog miljoenen kunnen besparen op hun overhead. “En tot slot is her en der sprake van herprioriteringen en herschikkingen waarvan de portee nog niet duidelijk is.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.