Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 december 2024

Campus
& Cultuur

Universitaire studentenraad heeft er na bestuurscrisis weer zin in

Er heerst weer een prettige sfeer in de universitaire studentenraad, zeggen de nieuwe dagelijks bestuursleden van de raad, Mohsin Kadim en Christiaan Koopal. Zij volgen Ilyes Machkor, Sietske Beemster en Renske van den Hurk, die een paar weken geleden opstapten.

Wat daarvan precies de aanleiding was, blijft ondanks aandringen in nevelen gehuld. “Er gingen dingen mis bij de interne communicatie”, zegt Kadim. “Daardoor was het niet meer mogelijk om onze doelen na te streven. Terwijl we net goed bezig waren”, aldus Koopal.

Maar wat ging er dan mis? Het duo blijft zich op de vlakte houden. Leden konden niet meer met elkaar door één deur. Maar er was geen ruzie, er was niet één duidelijke aanleiding. “Er was ruis ontstaan.”

Kernwaarden

Transparantie is één van de doelen van deze raad. Dat benadrukken ook Kadim en Koopal. Maar ze gaan niet vertellen waarom het dagelijkse bestuur is opgestapt. Het stilzwijgen werd door Rutger Westerhof, masterstudent journalistiek en student-reporter voor Advalvas, ernstig bekritiseerd. Hij schreef: ‘Openheid, zichtbaarheid en bereikbaarheid zijn onze communicatieve kernwaarden, waarden die wij het komende jaar willen naleven’, staat op de Facebook-pagina. Wat de jongens en meiden blijkbaar niet verwachtten, is dat ze deze kernwaarden zes maanden later op zichzelf moesten toepassen.”

Westerhof verweet de usr brengt zichzelf en ‘al die hardwerkende facultaire studentenraden’ schade toe te brengen. Daar kunnen Kadim en Koopal zich niet in vinden. “We doen juist ons best om de universitaire studentenraad en de facultaire raden beter op de kaart te zetten. Zichtbaarheid is één van onze speerpunten. Niet iedere student weet wat de usr is en hoe die werkt”, aldus Koopal. “We hebben altijd gestreefd naar inhoudelijke transparantie, door studenten te informeren over inhoudelijke zaken”, zegt Kadim.

Ze willen gewoon niet blijven stilstaan bij de bestuurlijke crisis waarmee het nieuwe jaar begon. Die is immers opgelost? Er zijn drie nieuwe raadsleden toegetreden, de eerstvolgenden op de kieslijsten van de afgelopen verkiezingen, en iedereen is vast van plan er “het beste” van te maken.

Verantwoordelijkheid gepakt

“Het eerste wat we gedaan hebben”, vertelt Kadim, “is met elkaar aan tafel zitten om te kijken welke dossiers er nu moeten worden behandeld. Wat is cruciaal?”

“Met elkaar hebben we onze verantwoordelijkheid gepakt”, vult Koopal aan. “Nu heerst er een sfeer van positieve energie.”

Was het dan de enorme werkdruk, die het dagelijkse bestuur heeft genekt? De raad krijgt namelijk nogal wat voor haar kiezen, zeker dit jaar. Bestuurshervormingen, de reorganisatie, faculteitenfusies, medezeggenschap, digitalisering, het tentamenreglement. En het is een enorme verantwoordelijkheid, de belangen van 24.000 studenten te behartigen.

Nee, nee, schudden de beide bestuursleden. “Iedereen heeft zich vanaf het begin gerealiseerd waar hij of zij aan is begonnen”, zegt Kadim. “En het is inderdaad niet niks. Het is een veertigurige werkweek, een fulltime baan.”

De raad heeft al een paar leuke successen geboekt. Op het gebied van de bescherming van de persoonsgegevens, bijvoorbeeld, en het feit dat wat het nieuwe onderwijs- en examenreglement betreft, de raad nu instemmingsrecht heeft op het VU-breed deel in plaats van louter adviesrecht. We hebben ook een belangrijke bijdrage geleverd aan het instemmingsplan.

Erg ambitieus

En de raad is bezig met een onderzoek naar het contact tussen docenten en studenten, omdat er signalen zijn dat dat tekort schiet. Ze hebben begrotingstrainingen gehad bij de studentenorganisaties ISO en LSVB. “Want met de invoering van het sociale leenstelsel moeten we meer gaan betalen, en dan willen we ook meebeslissen over waar het geld, dat de universiteit krijgt, naartoe gaat.”

Het contact met de achterban is lastig. “Maar we voeren constant overleg met de facultaire studentenraden, de verenigingen en de bonden”, aldus Kadim.

“We zijn allemaal erg ambitieus”, zegt Kadim. Maar als je aan elk van ons vraagt wat er op één staat: de raad, die staat op één. Niemand koestert de illusie dat hij tijdens zijn raadsperiode ook een volledig studiejaar kan afmaken.”

“Het is ook gewoon leuk werk”, zegt Koopal. “Je leert er veel van, doet veel ervaring op.”

“Maar we doen het voor onze medestudenten”, vult Kadim aan. “Dáár halen we de energie vandaan. Je hoort weleens de kritiek dat studenten in de raad zitten om hun cv op te leuken. Maar geloof me, als je het daarvoor doet, hou je het niet lang vol. Daar maak je die lange dagen niet voor.”

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.