Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 mei 2024

Campus
& Cultuur

Uitgehuwelijkte studenten zijn niet blij

De zomervakantie komt eraan. Niet alleen de tijd voor last minute buikspieroefeningen (morgen écht beginnen) en het inslaan van liters goedkope alcohol en zonnebrandolie.

Voor de deur van het Hoofdgebouw staan twee vrouwen met een bakfiets te flyeren tegen huwelijksdwang. “Juist nu speelt het erg”, zegt Saskia van het Steunpunt Huiselijk Geweld Amsterdam. Na de zomer komen veel allochtone vrouwen én mannen met een nieuwe partner terug naar huis. Heel leuk natuurlijk, tenminste: als ze die partner zelf gekozen hebben.

Uithuwelijken

“Wij hopen dat studenten het in de gaten hebben als een medestudent dreigt te worden uitgehuwelijkt. Ook mannelijke studenten kunnen door familieleden tot een huwelijk gedwongen worden. Een man met een universitaire studie ligt helemaal goed in de huwelijksmarkt.”

Signalen

Mogelijke signalen dat iemand gedwongen wordt om te trouwen zijn: in zichzelf gekeerd zijn, het zinspelen op zelfmoord, het verbreken van vriendschappen en westerse kleding inruilen voor traditionele kleding. Hier staat meer informatie, hier staat een noodplan met tips wat een uitgehuwelijkte student(e) kan doen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.