Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
8 november 2024

Campus
& Cultuur

En rietjes mogen ook al niet meer!

U drinkt een wijntje tijdens een lunchoverleg met een collega, mag dat?

De VU probeert beleid rond alcohol te vormen, maar blijkens een discussie in de ondernemingsraad zijn de meningen erover zeer divers en liggen ze ver uiteen.

Als het aan de VU ligt, mogen medewerkers geen alcohol meer onder werktijd, behalve op borrels en recepties na promotieplechtigheden en de opening van het academisch jaar en dergelijke. Dat staat in een stuk waarover de ondernemingsraad gisteren discussieerde. Althans, dat schijnt erin te staan, want Ad Valvas krijgt de documenten nooit die door de OR worden behandeld.

De VU is in elk geval bezig met het bepalen van alcoholbeleid op de campus. Niet omdat medewerkers constant strontlazarus op hun werk verschijnen, want volgens een OR-lid staat in het stuk dat er nooit of zelden incidenten zijn, maar uit gezondheidsoverwegingen. De laatste jaren is er maatschappelijk een zekere bewustwording rond alcoholgebruik merkbaar, met ‘Dry January’ en dergelijke, mogelijk speelt de VU daarop in.

Alcoholvrije campus

Maar alcoholbeleid aan de VU blijkt ingewikkelder dan het misschien lijkt. De VU lijkt geen alcoholvrije campus te willen, maar vindt kennelijk wel dat alcohol te makkelijk en te vanzelfsprekend is geworden. Maar hoe handhaaf je een alcoholverbod tijdens werktijd als de één om drie uur ’s middags al klaar is en de ander doorwerkt tot acht of negen uur ’s avonds? En wat als iemand aan het eind van de middag zijn gezicht laat zien op een receptie en na afloop weer plaatsneemt achter zijn bureau omdat daar nog een berg werk ligt? Moet een leidinggevende ingrijpen als een medewerker met iemand heeft afgesproken in de Basket voor een bespreking of werkoverleg en daarbij een glas wijn of bier drinkt?

Deze en andere vragen werden door verschillende OR-leden opgeworpen. Zo’n discussie heeft de bedoeling om tot een gezamenlijk standpunt te komen, maar vooralsnog liggen de meningen en perspectieven ver uit elkaar. Zo vindt de ene een alcoholverbod “betuttelend” en vindt een ander dat het zelfs gehandhaafd moet worden bij VU-medewerkers in het buitenland. Iemand vroeg zich af of je Franse en Belgische medewerkers, die gewend zijn een glas wijn bij de lunch te nemen, moet dwingen zich aan te passen aan de cultuur hier en daar reageerde weer iemand op met de opmerking dat het zelfs verboden zou moeten worden alcohol te schenken in het zicht van diegenen die uit principe geen alcohol drinken. “Naast het gezondheidsaspect zou ook diversiteit een motivatie moeten zijn”, zei hij.

Casino-avondjes

Een OR-lid moest lachen omdat volgens haar een alcoholverbod tijdens werktijd, behalve op borrels en recepties, zinloos is. Iemand vroeg zich af waarom er alleen beleid wordt gevormd rond alcohol en niet rond drugs. Iemand anders vond het raar dat het beleid op medewerkers is gericht en niet op studenten, terwijl onder die groep het alcohol- en drugsgebruik vaker problematisch is en wel vaak gepaard gaat met ontregelende incidenten.

Moet er dan niet ook beleid komen ten aanzien van gokken, vroeg iemand, want het schijnt dat er aan de VU casino-avondjes worden georganiseerd. Wat te denken van telefoonverslaving of verslaving aan antidepressiva. “Maar verslavingsbeleid is weer heel wat anders”, zei toen iemand weer.  

Alcohol aan de VU is, kortom, een polariserend onderwerp. Wordt ongetwijfeld snel vervolgd.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.