Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Twee jonge VU-wetenschappers krijgen Rubicon-beurs

Twee van de twintig veelbelovende jonge wetenschappers die van de NWO een Rubiconbeurs krijgen, komen van de VU.

Dat zijn Natalia Goriounova naar nieuwe behandelingen voor epilepsie zoekt door receptoren te bestuderen in het brein van epileptische muizen en epilepsiepatiënten, en Arthur de Jong die de dysfunctie van synapsen in het brein onderzoekt, waardoor neurlogische aandoeningen worden veroorzaakt.

Ervaring in het buitenland

Met de beurs kunnen ze ervaring opdoen in het buitenland. Goriounova gaat naar het Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale in Marseille en De Jong vertrekt naar Harvard Medical School, Department of Neurobiology, in de VS.

In totaal zijn het tien mannen en tien vrouwen die recent zijn gepromoveerd. Ze gaan onder meer naar de universiteiten van Harvard, Oxford, Cambridge en MIT. Er kwamen 102 aanvragen bij NWO binnen. Behalve naar de Verenigde Staten en Groot-Brittannië gaan de onderzoekers naar België, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Spanje en Australië.

Geen geld meer

Het programma is kleiner dan voorheen, omdat de overheid er geen geld meer voor overheeft. Er zijn daarom geen Rubicon-beurzen meer beschikbaar voor jonge buitenlandse onderzoekers die naar Nederland komen.

De Rubicon-beurzen zijn vernoemd naar de rivier die Julius Caesar in 49 v.Chr. met zijn leger overstak om de macht in Rome over te nemen. De beurzen zijn een opmaat naar de Veni-, Vidi- en Vici-subsidies voor respectievelijk beginnende, ervaren en zeer ervaren wetenschappers. Die subsidies zijn vernoemd naar de beroemde boodschap die Caesar de senaat van Rome stuurde toen hij in 47 v.Chr. een veldslag had gewonnen: ik kwam, ik zag, ik overwon.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.