Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Campus
& Cultuur

Beeld uit de film 'Forgetting Sarah Marshall'

Tropisch studentenfeest wekt woede

Ze zijn er verbouwereerd van, Nathalie Pijnaker en Dominique Oudhuis van de internationale studentenvereniging ESN VU Amsterdam. Het feest dat zij vanavond organiseren wekte onverwacht veel woede op.

“We zijn maar studenten, we doen dit vrijwillig”, zegt Oudhuis met grote ogen. “We zijn een vereniging met een zeer diverse doelgroep die het iedereen graag naar de zin wil maken.”  “Als er een probleem is”, zegt Pijnaker, “dan willen we daar graag over praten. We willen echt luisteren en kijken of we samen tot iets kunnen komen waar wél iedereen tevreden over is.”

Thema: Hawaii

Wat is het probleem? De ESN VU Amsterdam organiseert vandaag een groot feest voor haar leden. Het thema wás Hawaii. Past bij de zomer, niet waar? Luchtige kleding, zon, zee en strand, wuivende palmen, zwoele steelguitarmuziek. Cocktails uit een ananas.

Ze haalden er zich op Facebook de woede van een zekere ‘’Mar shmallow’ mee op de hals. Een donderpreek kregen ze over de kolonisering van Hawaii door witte mensen, over ‘cultural appropriation’ krijgen ze, vol verwijten. Dat ze leugenaars zijn en zich niet hebben verdiept, ‘scavengers of the worst sort’.

Tropical

“We hebben ons ingelezen en toen het thema aangepast”, vertelt Pijnaker. Het wordt nu een ‘tropical party’.  ‘Tropical!’ reageert ‘Mar Shmallow’ op Facebook. ‘Doubly insulting! Je hebt ruim de gelegenheid gehad om je misstap recht te zetten maar in plaats daarvan maak je het alleen maar erger!’

Dina Winkel verzucht dat ESN VU Amsterdam het weer eens niet heeft begrepen. Nilo Armaan is teleurgesteld. ‘Ik had van een internationale studentenorganisatie meer kennis van zaken en bewustzijn verwacht’, schrijft hij. ‘Ga je inlezen over cultural appropriation en intersectionaliteit!’

Leentjebuur

Cultural appropriation is de toeëigening van elementen uit andere culturen. Yoga bijvoorbeeld, afkomstig uit India, zeer populair bij witte mensen, is cultural appropriation. Nasi goreng ook, en rastahaar. Op zich geen probleem, maar het is wrang in de context van de discriminatie en uitsluiting van dezelfde culturen bij wie je wel leentjebuur speelt. Of rooft, zouden sommige mensen minder eufemistisch zeggen.

Maar ESN VU Amsterdam wilde gewoon een leuk feest organiseren en Hawaii roept associaties op met zomerse sferen en vrolijkheid. Wisten zij veel. “Daarom hebben we het thema maar veranderd in tropical”, zegt Pijnaker. Waar associëren ze dat dan mee? “Ook met zomerse dingen”, zeggen ze. Ze willen er eigenlijk niet teveel meer over kwijt. Op Facebook was elke reactie op hun felle critici alleen maar olie op het vuur. Dat die critici geen leden van de vereniging zijn, maakt het lastiger om hen te benaderen voor een gesprek.

Anoniem account

“Het begon met één anoniem account”, zegt Pijnaker. “Daarna kwamen er anderen bij en zo dreigt dit steeds groter te worden. En we hebben die ‘Mar shmallow’ uitgenodigd voor een gesprek, maar daar wordt niet op ingegaan. We willen echt heel graag horen hoe we wél tot elkaar kunnen komen.”

Ze zijn er echt verdrietig van. “We ontvangen mensen van over de hele wereld. We willen graag naar iedereen luisteren. En face to face praat gewoon makkelijker. Waarom komt die persoon niet gewoon langs voor een goed gesprek? We vinden dit echt superjammer.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.