Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 juli 2024

Campus
& Cultuur

Toezichthouder VU neemt geen afstand van Baudet

Jan Louis Burggraaf is lid van de raad van toezicht van de VU. Daarmee is hij een van de bestuurders die controleren of de VU goed functioneert. Ook is hij prominent lid van het Forum voor Democratie. Burggraaf werd door Baudet en anderen getipt als mogelijk minister of senator voor de partij, al stond hij de afgelopen verkiezingen niet op een kieslijst.

Hoe staat hij tegenover de scherpe kritiek die Forum voor Democratie heeft op de Nederlandse wetenschappers? Baudets opmerking dat ‘we ondermijnd worden door de universiteiten’? “Ik laat me niet ter verantwoording roepen voor uitspraken van een ander, ik heb geen politieke verantwoordelijkheid en ga niet reageren op dit statement. Mensen zouden überhaupt niet moeten reageren op elke uitspraak van welke politicus dan ook”, stelt hij aan de telefoon.

Maar dit is toch niet zomaar een uitspraak van zomaar een politicus? En is het niet juist de bedoeling van politieke uitspraken? Dat er discussie over is? “Dat kan best zijn, maar mijn professionele rol is een andere, ik ga hier echt niet op reageren. Juist vanuit mijn toezichthoudende rol zou het niet zuiver zijn, niet in het belang van de VU, om te reageren.”

Begrijpt hij dat werknemers van de VU van een toezichthouder vragen dat die voor hun universiteit opkomt? “Dat is heel wat anders! Natuurlijk zitten we er voor jullie! De raad als collectief heeft misschien een mening, of denkt erover na, al dan niet achter gesloten deuren. Misschien komt het op de agenda. Maar als individu heb ik nu geen commentaar.”

Update 25 maart 2019: Het college van bestuur laat weten dat het niet formeel kan reageren op toezichthouders.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.