Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Campus
& Cultuur

Toekomstperspectief voor alle academische studies te rooskleurig

Niet alleen psychologen zijn verkeerd voorgelicht over hun kansen op de arbeidsmarkt. Bij alle andere academische opleidingen blijkt in de ‘studiebijsluiter’ dezelfde fout te zijn gemaakt.

Op de voorlichtingswebsite Studiekeuze123.nl staat bij elke wo-bacheloropleiding een waarschuwing. “LET OP: Het cijfer over de arbeidsmarkt in de bijsluiter Studie in Cijfers is niet juist.”

Die waarschuwing volgt op spitwerk van tv-programma De Monitor. De journalisten geloofden niet dat 86 procent van de psychologen anderhalf jaar na afstuderen een baan op niveau had, zoals werd vermeld.

Academisch niveau

In werkelijkheid bleek slechts 55 procent van de psychologen een baan op academisch niveau te hebben. Zestien procent werkt op hbo-niveau, de rest is werkloos (vijftien procent) of werkt op een lager dan wel onbekend niveau (veertien procent). Er bleek een verkeerde indicator te zijn gekozen.

De fout is echter niet alleen bij de psychologieopleidingen gemaakt, maar bij alle universitaire opleidingen, bevestigt een woordvoerder van Studiekeuze123. Voor alle wo-bacheloropleidingen zijn daarom de cijfers over de arbeidsmarkt uit de bijsluiter gehaald.

Harde feiten

Voorlopig moeten studiekiezers even omlaag scrollen op de website voor ze de juiste informatie vinden. Verderop staat namelijk wel hoeveel procent een baan op niveau vond en hoe lang ze naar werk moesten zoeken. Ook het startsalaris staat erbij, plus de arbeidsmarktprognose.

In de studiebijsluiter behoren harde feiten te staan om aankomende studenten te helpen bij hun studiekeuze: hoeveel studenten beginnen er aan de opleiding, hoe tevreden zijn ze, hoeveel vallen er in het eerste jaar uit? En normaal gesproken ook: hoe gaat het op de arbeidsmarkt?

Het duurt even voor de bijsluiter is aangepast. Het gaat niet sneller, zegt de woordvoerder van Studiekeze123. “We doen er liever een of twee weken langer over dan dat we onzorgvuldig zijn.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.