Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 september 2024

Campus
& Cultuur

Toch nog basisbeurs krijgen? Maand eerder inschrijven!

Wie volgend jaar aan een masteropleiding begint en toch nog een basisbeurs wil krijgen, kan iets slims doen: een maandje eerder inschrijven. Dat idee dringt intussen tot studenten door.

Het kan lang niet overal, maar er zijn opleidingen met verschillende inschrijfmomenten per jaar. Daar kun je bijvoorbeeld midden in de zomervakantie, op 1 augustus, met je masteropleiding beginnen. Of desnoods een half jaar eerder.

Maas in de wet

De basisbeurs wordt per 1 september 2015 afgeschaft. Wie dus een maand eerder begint te studeren, heeft er voor de duur van zijn opleiding recht op. Dat kan vooral geneeskundestudenten veel geld schelen: hun masteropleiding duurt immers drie jaar.

Dat was begin december al bekend en studentenclubs lobbyden bij hun onderwijsinstelling om zo’n manoeuvre mogelijk te maken. De Utrechtse studentenvereniging Vidius kwam er ook achter en zij heeft een bericht verspreid over de ‘maas in de wet’. “Het is voor aankomende studenten de laatste kans om een enorme studieschuld te ontlopen”, zegt voorzitter Isabelle Beelen, die de truc een week geleden ontdekte.

Parkeerstudie

Voor studenten op kamers is de basisbeurs 3.400 euro per jaar. Een geneeskundestudent bespaart dus meer dan tienduizend euro met een vroege inschrijving.

Natuurlijk kun je je ook voor een willekeurige andere masterstudie inschrijven, zolang je er een maandje eerder kunt beginnen. Zie het als een parkeerstudie. Dan stap je een maand later gewoon over naar de studie van je eerste keuze.

Bachelorstudenten

Of aankomende bachelorstudenten er nog iets aan hebben, zoals Vidius meent, is de vraag. Als een bacheloropleiding meerdere inschrijfmomenten heeft, dan kunnen studenten er gewoonlijk op 1 september of 1 februari van start. En 1 februari is aanstaande zondag al.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.