Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 juni 2024

Campus
& Cultuur

Tien tot vijftien procent eerstejaars beheerst Nederlands slecht

De uitslag van de verplichte Nederlandse taaltoets voor VU-studenten blijft sinds 2008 min of meer hetzelfde. Afgelopen weken is de toets voor de zesde keer afgenomen onder alle eerstejaars. Ongeveer 45 tot vijftig procent scoorde ‘Hoog’, ongeveer veertig procent ‘Gemiddeld’ en tussen de tien en vijftien procent scoorde ‘Laag’.

Gebrek aan basiskennis

“De toets blijft hard nodig”, zegt projectleider Corneline van Staalduinen van het  Taalcentrum-VU. “De groep die ‘Gemiddeld’ scoort, zal extra aandacht aan taalvaardigheid moeten besteden. De ‘Laag’-scoorders moeten serieus aan de slag met hun taal, omdat deze studenten kampen met een gebrek aan basiskennis.”

Dat kan tot problemen leiden tijdens de studie. “Daarom bieden we deze studenten een bijspijkercursus aan. Zonder toets zouden we deze studenten niet zo snel kunnen traceren.”

Het Taalcentrum-VU biedt ook een taaltest aan voor bedrijven en particulieren.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.