Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juni 2024

Campus
& Cultuur

Theologen bezorgen ombudsman veel werk

Het is met 73,7 arbeidsplaatsen het één na kleinste faculteitje, maar Godgeleerdheid heeft de VU-ombudsman in 2013 en 2014 het meeste werk bezorgd, met tien zaken. Alleen de gezamenlijke ondersteunende diensten hadden er meer: 19 zaken.

‘Door organisatiewijzigingen voelden sommige medewerkers zich in de knel raken’, schrijft de ombudsman Lies Poesiat in haar jaarverslag. Door bezuinigingen werd het aantal medewerkers verminderd, waardoor de overgeblevenen klaagden over een te hoge werkdruk. Ook de manier waarop een leidinggevende de reorganisatie naar de medewerkers toe communiceerde, viel niet in goede aarde.

Wetenschappelijke fraude

De ombudsman is er voor problemen op de werkvloer waar een medewerker met zijn leidinggevende niet uitkomt, of die niet bij een andere instantie thuishoort, zoals wetenschappelijke fraude, daar is een speciale ombudsman voor, de ombudsman wetenschappelijke integriteit.

Poesiat was aanvankelijk de studentenombudsman, maar haar werd in 2013 verzocht om ook waar te nemen als personeelsombudsman. Die functie heeft ze nu permanent.

Onheuse bejegening

De zaken die ze kreeg voorgelegd, gingen vaak om een onheuse bejegening door leidinggevenden. Medewerkers klaagden bijvoorbeeld over het jaargesprek, waarin ze voor het eerst te horen kregen dat ze slecht functioneerden.

Ook kreeg de ombudsman veel zaken die draaiden om rechtmatigheid, bijvoorbeeld promovendi die zich afvroegen of het verplicht was om verzamelde data af te staan bij tussentijds vertrek. Klachten over de taakverdeling komen ook veel voor.

Meestal mannen

In totaal ging het om 25 klachten en 29 zaken. De meeste zaken konden in een week worden afgehandeld. Veel zaken vergden twee à drie weken en een aantal nam meer dan twee maanden in beslag. Een tweetal zaken werd pas dit jaar afgehandeld.

De meeste medewerkers die zich tot de ombudsman wendden, waren man: veertig in totaal. Tweeëntwintig vrouwen hadden een klacht of vraag. Ze vonden de ombudsman vooral via haar website, vaak ook na advies van een medewerker.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.