Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
5 december 2023

Campus
& Cultuur

Tentoonstelling over de geschiedenis van de klapschaats

De VU eist nu alvast (een deel van) de eer op van eventuele successen van schaatser Sven Kramer in Sotsji, want Kramer schaatst op de klapschaats, brought to you by bewegingswetenschappers aan de VU.

De klapschaats is een scharnierende schaats die het mogelijk maakt de beenspieren volledig te strekken zonder dat de punt van de schaats zich in het ijs boort en de vaart remt. Hij, is uitgevonden door VU-hoogleraar Gerrit Jan van Ingen Schenau en sindsdien aan de VU ontwikkeld en geperfectioneerd.

Oermodellen

In het Exposorium, op de eerste verdieping van het VU-hoofdgebouw, is een kersverse tentoonstelling rond de klapschaats ingericht, met onder andere enkele oermodellen, zoals hierboven op de foto. Het is de eerste van een serie tentoonstellingen waarmee het Exposorium ‘het academische en culturele erfgoed van de VU zichtbaar wil maken’.

Morgen wordt de tentoonstelling om 15.30 uur officieel geopend.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.