Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 juni 2024

Campus
& Cultuur

‘Tabaksindustrie vuistdiep in studentenverenigingen’

Sigarettenfabrikanten hebben studentenverenigingen betaald voor het alleenrecht op de verkoop van hun sigaretten. Dat hebben journalisten van de Onderzoeksredactie Tabak dit weekend onthuld.

Elke vorm van reclame of sponsoring is verboden, staat letterlijk in de tabaks- en rookwarenwet. Maar sigarettenfabrikanten hebben studentenverenigingen toch gesponsord, zeggen de onderzoeksjournalisten.

De fabrikanten betaalden studentenverenigingen om er als enige hun sigaretten te mogen verkopen. Zulke overeenkomsten zijn een vorm van sponsoring, heeft de rechter eerder bepaald in een zaak over de verkoop van tabak op Pinkpop.

Concurrentiestrijd

De redactie zegt schriftelijk en mondeling bewijs te hebben verzameld van de overeenkomsten en aanbiedingen. Het gaat om studentenverenigingen in Groningen, Utrecht, Amsterdam, Leiden, Rotterdam, Delft, en Maastricht. Er zou een concurrentiestrijd zijn losgebarsten tussen Japan Tobacco International en British American Tobacco om bij studentenverenigingen een voet tussen de deur te krijgen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is een onderzoek gestart. “We proberen zo goed mogelijk uit te zoeken wat er aan de hand is”, zegt een woordvoerder.

Japan Tobacco International wil nog geen commentaar geven. “Op dit moment doen wij uitsluitend de uitspraak dat wij gedurende het onderzoek van de NVWA hier geen uitspraak over doen”, zegt een woordvoerder.

Tabaksindustrie

Concurrent BAT was nog niet bereikbaar. Ook de Onderzoeksredactie Tabak nam de telefoon vanmorgen niet op.

De uitgever van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) betaalt de Onderzoeksredactie Tabak. Het journalistieke onderzoek naar de tabaksindustrie loopt in principe tot het einde van dit jaar door.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.