Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juli 2024

Campus
& Cultuur

Stukje oriëntatie in de Loopbaanweek

Studenten die nog niet weten wat voor carrière ze willen, konden vorige week terecht bij de Loopbaanweek op de VU. Bedrijven zoals Randstad, Talent in Huis en zelfs Google informeerden studenten over loopbaanmogelijkheden.

De loopbaanweek wordt twee maal per jaar georganiseerd door studievereniging EOS. Volgens Fleur Blom van EOS moet de loopbaanweek studenten informeren over hun carrièremogelijkheden. “De loopbaanweek is een soort arbeidsmarktoriëntatie, zowel voor de student die nog helemaal onwetend is over wat hij wil gaan doen als voor de student die al heel gericht op zoek is naar een baan.”

Persoonlijke benadering

Tijdens de week kwamen verschillende bedrijven presentaties of workshops geven. Zo konden studenten naar de Tweede kamer om Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing vragen te stellen. Of studenten konden een kijkje achter de schermen nemen bij Google en zelfs een workshop volgen. Precies die persoonlijke benadering vindt Blom belangrijk.

“De Nederlandse Carrièredagen zijn bijvoorbeeld heel massaal. Dit is veel kleinschaliger en meer betrokken. Bij deze week krijg je meer een persoonlijk beeld van het bedrijf.” Blom hoopt dat met dit persoonlijke beeld ook duidelijker wordt wat veel banen precies behelzen. “Veel beroepen en bedrijven blijven nu heel erg vaag. Deze week is het veel minder theoretisch en hoor je meer de praktijk.”

Petje op petje af

Een presentatie waarbij deze concreetheid goed duidelijk werd, was die van Talent in Huis. Dit is een traineeship waarbij je aan de slag gaat bij woningcorporaties. Direct bij aanvang werd het beroemde ‘petje op petje af’ gespeeld. Tijdens dit spel bleek dat veel studenten amper een beeld hebben bij werken voor een woningcorporatie. Na veel informatie en vooral ook veel persoonlijke ervaringen, werd het ze allemaal wat duidelijker. 

Niet alleen maar winst

Studente Martine spreekt een baan bij een woningcorporatie wel aan. “Ik vind het vooral fijn dat je bij dit werk mensen helpt. Je maakt niet alleen maar winst om het geld maar helpt ook mensen.” Maar of zij deze traineeship gaat volgen, weet ze nog niet. “Ik was vooral benieuwd wat voor organisatie het is. Ik heb nog geen idee wat ik later wil gaan doen dus dit is ook een stukje oriëntatie”.

Andere studenten, die er net als Martine nog niet helemaal uit zijn, hoeven niet in paniek te raken. In het voorjaar komt er weer een Loopbaanweek waar je je volop kunt oriënteren. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.