Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 mei 2024

Campus
& Cultuur

Studentenverenigingen melden opnieuw recordaantal nieuwe leden

UPDATE: Studentenverenigingen groeien wel, maar niet zo spectaculair als gedacht. Het aantal nieuwe aanmeldingen nam niet met twaalf procent toe, maar slechts met twee procent.

Opnieuw heeft een recordaantal eerstejaars zich ingeschreven bij een studentenvereniging. De aanwas is net als vorig jaar met twaalf procent gestegen, meldt de Landelijke Kamer van Verenigingen.

In totaal hebben zich ruim 9.500 nieuwe leden aangemeld. Het succes verschilt per stad. In Tilburg en Enschede steeg het aantal nieuwe eerstejaars met ruim veertig procent, terwijl Utrecht en Maastricht juist minder leden kregen dan vorig jaar.

Maatschappelijke en sociale leerschool

De groei is opvallend, omdat de universiteiten en hogescholen dit jaar ongeveer net zoveel nieuwe studenten trokken als vorig jaar. Daar komt de groei dus niet vandaan. Misschien heeft de landelijke word-lid-actie geholpen, overweegt LKvV-voorzitter Anne Kamp. “We hadden een nieuwe website gemaakt: wordlid.com. Die is goed bezocht.”

Volgens de LKvV vinden studenten binnen hun vereniging een “maatschappelijke en sociale leerschool”. Kamp moedigt de nieuwe leden ook aan om actief te worden binnen hun vereniging. Het wordt volgens haar steeds belangrijker voor studenten om zich naast hun studie te ontwikkelen.

Laatste jaar

Het zou wel eens het laatste jaar kunnen zijn dat de verenigingen zo sterk groeien, speculeert de LKvV. Als volgend jaar de basisbeurs verdwijnt, komen studentenverenigingen naar eigen zeggen onder druk te staan. Nieuwe studenten zullen dan misschien aarzelen om lid te worden.

De Landelijke Kamer van Verenigingen vertegenwoordigt 48 studentenverenigingen in 13 steden. Zo’n veertigduizend studenten zijn lid van één van de aangesloten verenigingen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.