Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Scène uit National Lampoon's Animal House

Studentenverenigingen krimpen niet en groeien niet

Ondanks alle verhalen over wangedrag en harde ontgroeningen tellen de studentenverenigingen dit jaar ongeveer evenveel nieuwe leden als vorig jaar. In totaal zijn het er 9.864, meldt de Landelijke Kamer van Verenigingen.

In september 2016 telde de LKvV ook ‘ruim 9.800’ nieuwe leden. De verenigingen krimpen dus niet, ook al is een studie tegenwoordig duurder en ligt er meer druk op studenten om snel hun diploma te behalen.

Aan de andere kant profiteren de 47 verenigingen van de LKvV nauwelijks van de groei van het aantal eerstejaars in het hoger onderwijs. Sinds de dip van 2015 zijn er veel meer studenten bijgekomen, terwijl het aantal ‘feuten’ ongeveer gelijk is gebleven.

Traditionele studentenverenigingen lagen de afgelopen tijd onder vuur door verhalen over excessen bij ontgroeningen en seksisme in de studentencultuur. Met name het Groningse studentencorps Vindicat begon hiervoor symbool te staan, maar ook elders kwamen verenigingen ongunstig in het nieuws.

Kans op een kamer

LKvV-voorzitter Matthijs Kneepkens benadrukt in zijn persbericht de voordelen van het lidmaatschap. Zo hebben oud-leden na afstuderen misschien wel een streepje voor op de arbeidsmarkt: “Werkgevers zijn steeds meer op zoek naar hoogopgeleide studenten die zich naast hun studie hebben ontplooid, bijvoorbeeld door het opdoen van bestuurservaring. Een studentenvereniging biedt alle leden deze mogelijkheid.”

Ook de woningnood onder studenten kan hen in de armen van de verenigingen drijven, aldus de LKvV. “Lid worden van een vereniging betekent dat een nieuwe student de mogelijkheid krijgt om in een verenigingshuis te komen wonen”, zegt Kneepkens, “wat de kans op het vinden van een kamer op korte termijn aanzienlijk vergroot.”

Maar het allerbelangrijkst is toch de gezelligheid. “Verenigingen zijn al vanaf het begin van de negentiende eeuw de plek waar verschillende studenten elkaar leren kennen en vriendschappen voor het leven ontstaan”, aldus de LKvV.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.