Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Studentenraad wil uitbreiding gebedsruimte

De universitaire studentenraad wil uitbreiding van de islamitische gebedsruimte op de VU-campus. De huidige gebedsruimte, die in 2014 werd geopend, is alweer te klein.

Dat schrijft de usr op haar Facebookpagina. “Er is ruimte voor ongeveer dertig personen, maar tijdens het vrijdaggebed is de drukte veel groter”, zegt raadslid Zakaria Nafid tegen Advalvas. Het aantal biddenden ligt dan rond de tachtig. “Dat is niet hygiënisch, maar belangrijker is dat het niet veilig is.”

Door de week mogen moslims hun gebeden spreiden, zodat er nooit meer dan dertig mensen tegelijk in de ruimte zijn. Op vrijdag is er echter een verplichte tijd waarop ze het gebed moeten bijwonen.

Ruimte sluiten

Als oplossing denkt de usr aan het inrichten van een tijdelijke extra ruimte op vrijdag in het Wis- en Natuurkundegebouw, waar inmiddels veel ruimtes leegstaan (vanwege de verhuizing naar het nieuwe O2-gebouw en het nieuwe NU-gebouw – PB), of in het VU-hoofdgebouw. De usr heeft het probleem aangekaart bij verschillende instanties aan de VU, maar pas in juni staat het op de agenda van een openbare vergadering met het college van bestuur.

Nafid moet er niet aan denken dat bijvoorbeeld de brandweer de ruimte zou sluiten vanwege het veiligheidsrisico op vrijdag. “Die gebedsruimte is een belangrijke bijdrage aan de VU-trots. Ik durf te stellen dat de VU niet zonder die gebedsruimte kan, als het gaat om het binden van studenten.”

Diversiteitscoördinator

De verantwoordelijke personen, waaronder diversiteitscoördinator Wim Haan, konden nog geen commentaar geven.

Een interview met Nafid over de gebedsruimte verschijnt deze week in de nieuwe Advalvas.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.