Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Campus
& Cultuur

Studentenbond en Rover tegen onrechtvaardige ov-boetes

Je mag gratis met de trein reizen, maar krijgt toch een boete als je vergeet in te checken. Daar moet snel een einde aan komen, vinden de Landelijke Studenten Vakbond en reizigersorganisatie Rover.

LSVb en Rover gaan kijken of ze juridische stappen kunnen ondernemen tegen ov-bedrijven die boetes uitdelen aan abonnementhouders die vergeten in te checken. Dit hebben zij zaterdag gezegd in een uitzending van het consumentenprogramma Kassa.

Aangemerkt als zwartrijder

Ook met een ov-studentenkaart of vrij-reizenabonnement moeten reizigers altijd inchecken: dan pas is hun vervoersbewijs geldig. Als ze het vergeten, kunnen ze worden aangemerkt als zwartrijder.

Dat kan niet, vinden Rover en de LSVb. Ze werven donateurs om hen te steunen bij een juridische onderzoek, want zelf hebben ze er niet genoeg geld voor, zeggen ze. Ze willen vijfduizend euro bijeensprokkelen via Rechtspraak.nu. De teller staat nu op bijna vierhonderd euro dankzij 23 donateurs.

Meestal coulant

Ov-bedrijven Connexxion en HTM geven zwartrijders de keuze: een boete van 35 euro waar je bezwaar tegen kunt maken of een boete van 25 euro waarbij dat niet kan. De LSVb en Rover betwijfelen of dat wel mag. Je zou altijd bezwaar moeten kunnen maken.

In de uitzending kwamen ook enkele studenten aan het woord, die met hun ov-kaart gratis mochten reizen en toch een boete kregen. Vervoerders zeggen dat ze er meestal coulant mee omgaan.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.