Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Campus
& Cultuur

Studentenbond boos over Baudet-jongeren op infomarkt

Afgelopen woensdag stonden de jongeren van Thierry Baudets Forum voor Democratie op de VU-campus. Studentenbond SRVU is er boos over, de VU zit ermee in haar maag.

Studentenbond SRVU is boos dat de jongerenafdeling van het Forum voor Democratie, de JFvD, afgelopen woensdag op de infomarkt voor nieuwe VU-studenten op het campusplein stond. “Rector Jeroen Geurts opende de introductiedagen met een speech waarin hij zei te streven naar een inclusieve VU voor alle studenten”, zegt vicevoorzitter Robyn Mills. “Een omgeving waar niemand zich gediscrimineerd voelt. Dat wordt direct ondergraven door een fascistische, racistische, islamofobe, homofobe partij op de infomarkt toe te staan.”

Met de JFvD op de campus wordt volgens Mills juist een vijandige omgeving gecreëerd waar veel studenten zich niet veilig voelen. “En het is ook gevaarlijk omdat er net gearriveerde internationale studenten lopen die het Forum niet kennen en denken dat het een normale conservatieve partij is. Dit had nooit mogen gebeuren”, zegt Mills. “De VU moet hier excuses voor aanbieden en beloven dat zoiets nooit meer mogelijk is.”

Seksclub

De infomarkt was het hoofdbestanddeel van de eerste dag van de VU Introductiedagen, de vijfdaagse kennismakingstijd voor nieuwe studenten aan de VU. Op de markt presenteren verenigingen, bedrijven en organisaties zich die iets voor studenten kunnen betekenen, of dat nou om het vinden een kamer gaat, een bijbaan of om ontspanning en vrijetijdsbesteding. Ook Ad Valvas had er een kraam.

Maar de organisatie van de introductiedagen is verbaasd te horen dat er een kraam van de JFvD was. “Bizar”, zegt logistiek coördinator Eric-Jan Hartstra. Het blijkt dat de acquisitie voor de infomarkt in handen is van drie studenten. Twee van hen lopen aan het einde van de dag rond op de markt. Ze willen geen officieel statement geven, maar vertellen wel dat er discussie over de JFvD is geweest. Omdat de jongeren van GroenLinks ook een stand hadden, kon volgens de studenten de JFvD niet geweigerd worden. “Dat zou niet inclusief zijn.” Een seksclub zou wél worden geweigerd. En de anti-vaccinatiebeweging van Willem Engel? De mannen aarzelen, maar denken van wel. “Studenten moeten hun eigen overwegingen kunnen maken over wat wel en niet deugt.”

Studenten die we het vragen, vinden over het algemeen dat de JFvD niet geweigerd kan worden vanwege de diversiteit. Sommige blijken niet echt te weten waar het FvD voor staat.

Utrecht minder verwelkomend
De hogeschool en de universiteit lieten de Nieuwe Communistische Partij (NCPN) van tevoren al weten dat ze niet welkom waren op hun informatiemarkt. Als voornaamste reden werd de oorlog met Oekraïne aangevoerd. De partij zou niet passen op een plek waar iedereen zich “vrij en thuis moet voelen”. De JFvD die – in tegenstelling tot de NCPN – het Russisch standpunt in de oorlog met Oekraïne steunt, had er vorig jaar wel een kraampje, maar meldde zich dit jaar niet aan.

Opnieuw beoordelen

De VU laat weten het zeer te betreuren dat studenten ‘wellicht gekwetst zijn’ door de aanwezigheid van een ‘aantal politieke partijen’. ‘Wij willen hierbij benadrukken dat de aanwezigheid van deze partijen niet betekent dat de VU op welke wijze dan ook dit gedachtegoed ondersteunt of zich hiermee identificeert. We zullen het beleid voor de deelname van politieke partijen aan de informatiemarkt opnieuw gaan beoordelen.’

Rector Geurts zegt geen idee te hebben gehad dat de JFvD daar stond. “Ik hoorde het achteraf. We hebben onvoldoende overzicht gehad van wie er op die markt stonden. Twee jaar lang hebben we een alternatieve introductietijd moeten organiseren en nu stonden we voor het eerst weer met duizenden studenten op het campusplein. De organisatie had behoorlijk veel op haar bordje en er is onvoldoende gecheckt wie er op de markt zouden staan. Dat gaan we volgend jaar anders doen.”

Maar dat betekent niet automatisch dat een partij als het FvD bij voorbaat zal worden geweigerd. “We staan bij de VU stevig voor onze basiswaarde inclusiviteit: we accepteren dus niet dat groepen of personen worden uitgesloten vanwege hun geloof, seksuele oriëntatie, gender, of wat ook. Dat benadruk ik in elke speech die ik geef. Dus ik snap heel erg de zorgen. Tegelijk is FvD een democratisch gekozen partij, net als GroenLinks, dat ook op de markt stond. Moeten we dan überhaupt politieke partijen weren van de introdagen? Ze kunnen ook een steun zijn voor studenten die hun weg zoeken in de stad. Hier moeten we beter over nadenken. We gaan dit met het team grondig evalueren en zorgen dat we volgend jaar geen onduidelijkheid meer hebben.”    

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.