Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 juli 2024

Campus
& Cultuur

Studenten vinden zichzelf behoorlijk gelukkig

Van alle studenten is 88 procent gelukkig, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op de internationale dag van het geluk. Slechts drie procent voelt zich ronduit ongelukkig.

Hoe gelukkig bent u op een schaal van één tot tien? Aan ruim zevenduizend mensen heeft het CBS vorig jaar die vraag gesteld. Geeft iemand zichzelf een zeven of hoger, dan krijgt die het stempel ‘gelukkig’ opgedrukt. Een score van vijf of zes is ‘niet gelukkig, niet ongelukkig’, terwijl één tot en met vier als ‘ongelukkig’ telt.

Twee procent ongelukkig

Studenten (mbo, hbo en wo) verschillen niet zo sterk van anderen, blijkt uit de cijfers. Werknemers, zelfstandigen, gepensioneerden… allemaal scoren ze ongeveer zoals studenten. Rond de negentig procent is gelukkig, terwijl rond de twee procent ongelukkig is.

Alleen voor mensen met een uitkering ligt dit heel anders. Slechts 63 procent van hen is volgens het CBS gelukkig, terwijl twaalf procent ronduit ongelukkig is. Een flinke groep van 25 procent zit ertussenin.

Het CBS weet niet “of het hebben van werk iemand gelukkig maakt, of gelukkige mensen vaker werk hebben, of dat beide het gevolg zijn van andere factoren”, staat in de toelichting. “Mogelijk zijn alle drie beweringen waar.”

CBS gelukkig

Bron: CBS

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.