Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juli 2024

Campus
& Cultuur

Studenten moeten misschien toch betalen voor selectie

Studenten hoeven niet meer te betalen voor selectieprocedures, beloofde minister Bussemaker in september. Maar in een wetsvoorstel staat nu dat haar opvolger daar in de toekomst mogelijk toch een uitzondering op kan maken.

Het wetsvoorstel dat de minister begin deze maand naar de Tweede Kamer stuurde, bevat een bepaling die op het eerste gezicht in strijd lijkt met haar eerdere uitspraken. Bussemaker laat ruimte aan haar opvolger om opleidingen via een algemene maatregel van bestuur soms toch toestemming te geven om selectiekosten in rekening te brengen. Het parlement moet daar dan wel mee instemmen.

Een woordvoerder van minister Bussemaker benadrukt dat er helemaal geen sprake is van een tegenstelling. “Zelf zal de minister deze toestemming zeker niet geven: ze wijzigt de wet juist omdat ze absoluut niet wil dat opleidingen selectiekosten berekenen. Ze kan echter niet in de toekomst kijken.” De bepaling is volgens de woordvoerder blijven staan in het kader van behoorlijk bestuur; een opvolger heeft zo de mogelijkheid alsnog een nieuwe regeling aan de wet toe te voegen zonder de hele wet te hoeven wijzigen.

Te gek voor woorden

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is onaangenaam verrast door de bepaling: “Het is überhaupt te gek voor woorden dat instellingen de kosten voor selectie bij de student neer willen leggen, terwijl ze zelf graag willen selecteren. We zijn blij dat de minister heeft gezegd de maatregel niet in te voeren, maar op deze manier kunnen we er niet zeker van zijn dat het voorlopig niet ingevoerd gaat worden”, aldus voorzitter Jarmo Berkhout.

Het wetsvoorstel stond eigenlijk op de Tweede Kamer-agenda van 18 januari 2017, maar de behandeling is uitgesteld. De intentie is om het hele wetsvoorstel voor het verkiezingsreces van 24 februari 2017 in behandeling te nemen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.