Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 mei 2024

Campus
& Cultuur

Studenten lenen nu ook alvast voor een koophuis

Studenten lenen niet alleen om hun huur en boodschappen te betalen, maar ook om hun spaarrekening te spekken. Eén op de tien leningen is zelfs bedoeld om later een huis te kopen, meldt het Nibud. 

Eén op de drie zou best minder kunnen lenen, zeggen studenten in de enquête van het Nibud, instituut voor budgetvoorlichting. Bijna één op de vijf vindt lenen bij DUO geen probleem: “Als ik het straks niet kan terugbetalen, wordt mijn schuld toch kwijtgescholden.”

Rente altijd lager

Vanaf september verdwijnt de basisbeurs. Studieleningen worden dan nog gunstiger: studenten mogen 35 jaar lang terugbetalen en zijn hooguit vier procent van hun inkomen aan de lening kwijt. De rente is altijd lager dan bij de bank. 

Hypotheekverstrekkers waarschuwden vorig jaar dat lenen voor een eigen woning straks nog aantrekkelijker wordt voor studenten. Afgestudeerden kunnen dankzij de nieuwe voorwaarden een grotere hypotheek krijgen dan nu. Het CDA voorspelde dat slimme studenten massaal de maximale lening aanvragen en noemde de staat een pinautomaat.

Spaarrekening plunderen

Dit rapport van het Nibud lijkt die indruk te bevestigen. Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 2.700 studenten. Driehonderd daarvan komen van een opiniepeiler, de rest komt van het panel van de website Studenten.net. 

Volgens het Nibud heeft 36 procent van deze studenten een lening bij de Dienst Uitvoering Onderwijs. Dat is iets meer dan in andere onderzoeken, zoals de Studentenmonitor, waarin slechts 27 procent een lening heeft. 

Het Nibud waarschuwt dat lenen riskant is. De verleiding is groot om de spaarrekening te plunderen voor leuke dingen en dan moet je het toch allemaal terugbetalen. Bovendien kun je uiteindelijk een hogere hypotheek krijgen als je helemaal geen studieschuld hebt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.