Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 november 2024

Campus
& Cultuur

Studenten interviewen schrijver Murat Isik

In Hoofddorp zitten vijftien studenten op kousenvoeten in een kring rondom auteur Murat Isik. Van meet af aan steken studenten een hand op, en die houden ze dan ook omhoog om er zeker van te zijn dat hun vraag aan bod komt.

“Zelden lees je nog een boek van 600 pagina’s, maar ik heb sterk de indruk dat dat voor deze studenten geen enkel probleem leverde. Voor niemand was het een straf.” Zo opent Vrije Schrijver Bas Heijne dit huisbezoek. Ze hebben het over zijn tweede roman Wees onzichtbaar. In nog geen jaar beleeft die zijn zevende druk en de kritieken zijn unaniem lovend.

De Bijlmer jaren tachtig

De roman speelt zich af in de Bijlmermeer, jaren tachtig. De vijfjarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland. Vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx en Lenin leest en zich ‘s avonds bezat met vrienden. Thuis is hij onvoorspelbaar en vaak gewelddadig, en dan siddert het hele gezin. Metin vreest hem en maakt zich onzichtbaar.  

Waarheid liegen

De overeenkomst van de hoofdpersoon Metin met de jeugd van de auteur zelf valt iedereen op. Isik heeft begrip voor de vele vragen naar het waarheidsgehalte, maar hij vindt eigenlijk dat die zijn boek ontkrachten. Met snippers van de werkelijkheid bouwde hij namelijk iets anders, een nieuw universum. “Je liegt de waarheid”, vult Heijne aan. Dat beaamt Isik.”Niks is zo gegaan, ook de dialogen niet. Ik heb het allemaal mooier gemaakt. Larger than life.” Lees het coverartikel van de nieuwe Advalvas.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.