Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
12 april 2024

Campus
& Cultuur

Studenten hoeven schade Maagdenhuis niet te vergoeden

De verzekering heeft alle schade vergoed die ontstond tijdens de bezettingen van de Universiteit van Amsterdam. Dat laat minister Bussemaker van Onderwijs weten aan de Tweede Kamer.

Volgens de universiteit bedraagt de schade van de bezettingen van het Bungehuis en het Maagdenhuis 668.000 euro. De VVD wilde dat dit bedrag in zijn geheel zou worden verhaald op de actievoerders en diende dit voorjaar een motie in die minister Bussemaker opriep zich daar voor in te zetten. Die motie kreeg steun van CDA, SGP en PVV.

Vrij in debat

Het UvA-bestuur liet meteen weten dat het niet van plan was de kosten te verhalen op bezetters. Het zou te veel tijd en geld kosten om er achter te komen wie precies verantwoordelijk is voor welke schade en bovendien zou een dergelijke zoektocht niet bepaald bijdragen aan de sfeer “waarin de academische gemeenschap op dit moment vrij in debat is over vernieuwingen”.

Dat is de verzekeraar met het bestuur eens, schrijft minister Bussemaker nu aan de Tweede Kamer. De verzekering heeft het hele bedrag uitgekeerd, na aftrek van het eigen risico. Hoe hoog het eigen risico is, meldt de minister niet.

Aftreden

Een bezetting van de letterenfaculteit van de Universiteit van Amsterdam mondde dit voorjaar uit in een wekenlange bezetting van het Maagdenhuis, het bestuursgebouw van de UvA. Studenten en docenten protesteerden tegen het ‘rendementsdenken’ op hun instelling en eisten het aftreden van het college van bestuur. Uiteindelijk moest voorzitter Louise Gunning vanwege alle protesten aftreden.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.