Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 mei 2024

Campus
& Cultuur

Studenten- en Ondernemingsraad bekritiseren verbod Palestinabijeenkomst

De Universitaire Studentenraad en de Ondernemingsraad van de VU vinden dat het college van bestuur een bijeenkomst van de Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina (SRP), vorige week dinsdag, onterecht heeft verboden. 

Dat schrijven de beide raden, verenigd in de Gezamenlijke Vergadering (GV), in een brief aan het college. Dat verbood de bijeenkomst vanwege de maatschappelijke onrust en de gevoelens van onveiligheid en uitsluiting die de aankondiging van het debat zou hebben veroorzaakt.

Feitelijke uitsluiting

Daar wil de GV meer van weten. ‘Was er sprake van feitelijke uitsluiting en van onveiligheid? Was het verbod op basis daarvan noodzakelijk?’ vraagt ze in de brief. En ook: ‘Heeft het college invloed op het debat proberen uit te oefenen door aan te dringen op het toevoegen van met name genoemde sprekers? Is het zo dat externe partijen het college hebben aangespoord om het debat geen doorgang te laten vinden?’

Collegevoorzitter Jaap Winter zei vorige week tegen Advalvas door veel mensen van binnen en buiten de VU te zijn benaderd. Een studente, die op dit moment in het buitenland verblijft, had hem bijvoorbeeld laten weten niet terug te durven keren naar de VU.

Geen goede reden

Maar de GV denkt dat er geen goede reden is om de bijeenkomst te verbieden. ‘Naar de indruk van de GV is de SRP geen organisatie die oproept tot geweld of discriminatie en was de aanvraag van de SRP niet in strijd met de uitsluitingscriteria die de VU hanteert.’ 

Voor de bijeenkomst was aanvankelijk toestemming gegeven, maar die werd fluks ingetrokken toen er ophef was ontstaan in de media naar aanleiding van een antisemitische reactie op de Facebookpagina van de SRP. De organisatie van de SRP denkt dat die is geplaatst door tegenstanders om haar in diskrediet te brengen.

VU-genen

‘Het lijkt er namelijk op dat deze beslissing haaks staat op de drie jaar geleden afgesproken beleidslijn waarbij de rector uitsprak: ‘vrijheid van meningsuiting zit in de genen van de VU’’, schrijft de GV aan het college.

De SRP heeft de bijeenkomst vorige week elders in Amsterdam gehouden, maar daar zouden twee aanwezige Joodse VU-studenten en de rechtse publicist Yernaz Ramautarsing met de dood zijn bedreigd. Er is aangifte gedaan tegen de vermeende bedreiger, journalist Kevin Roberson, die op zijn beurt aangifte deed wegens valse aangifte.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.