Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Campus
& Cultuur

Studenten brengen satirische informatie over het leenstelsel

De Landelijke Studentenvakbond heeft een ‘satirische’ website gelanceerd over het nieuwe leenstelsel. Volgens voorzitter Tom Hoven was het tijd om studenten en scholieren zelf te gaan informeren over het verdwijnen van de basisbeurs.

“Op Lenenbijduo.nl staat eerlijke, doch satirische informatie over het leenstelsel”, aldus de LSVb. Volgens de studentenvakbond geeft de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs geen adequate informatie.

Gerust lenen

Voor scholieren schrijft de LSVb: “Gefeliciteerd! Je ontvangt geen basisbeurs meer maar je mag wel lenen.” Bachelorstudenten die in september aan hun master beginnen lezen: “Leuk! Je basisbeurs is dan wel verdwenen, maar je mag gerust lenen.”

Over de aanvullende beurs schrijft de LSVb: “Je aanvullende beurs gaat ook 1 studiejaar met €100,- per maand omhoog, maar dat verdwijnt ook weer na een jaar.” Dat is op zijn minst verwarrend, want de aanvullende beurs verdwijnt niet, maar wordt met maximaal honderd euro per maand verhoogd. Maar omdat alle systemen van DUO nog moeten worden aangepast, krijgt volgend jaar elke student die recht heeft op een aanvullende beurs er honderd euro bij. Een tijdelijke oplossing om te voorkomen dat er dingen mis gaan.

Protesteren op het Malieveld

Eergisteren stemde de Tweede Kamer in met het wetsvoorstel dat de basisbeurs per 1 september 2015 afschaft voor alle nieuwe bachelor- en masterstudenten. De LSVb roept studenten en scholieren op om vrijdag 14 november te protesteren op het Malieveld. Met de demonstratie hopen jongerenorganisaties de Eerste Kamer nog op andere gedachten te brengen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.