Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 mei 2024

Campus
& Cultuur

Studenten betalen keurig op tijd hun zorgverzekering

Nog geen drieduizend studenten staan bij zorgverzekeraars als wanbetalers te boek. Dat zijn er heel erg weinig. Studenten behoren tot de meest betrouwbare klanten, blijkt uit nieuwe cijfers.

Universitaire studenten spannen de kroon. Slechts 0,2 procent van hen heeft langer dan zes maanden geen premie betaald, staat in de tabellen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Onder hbo’ers is dat 0,6 procent, maar ook dat is heel netjes.

Andere groepen komen veel vaker in de problemen. Van alle alleenstaande ouders betaalt vijf procent niet op tijd. Dat geldt ook voor één op de tien Nederlanders met een bijstandsuitkering.

Wanbetaling

Slechts één andere groep scoort volgens de cijfers van het CBS ongeveer even goed als studenten. Dat zijn getrouwde mensen zonder kinderen. Daarvan heeft slechts 0,4 procent een ernstige betalingsachterstand.

Zijn ze ongetrouwd of krijgen ze kinderen, dan schiet het risico op wanbetaling meteen omhoog tot één of twee procent.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.