Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
12 april 2024

Campus
& Cultuur

Studente maakt video tegen ‘slutshaming’ bij corps

In de anderhalf jaar dat Milou Deelen lid was van een studentencorps, werd ze meerdere malen voor ‘hoer’ of ‘slet’ uitgemaakt. Ze deelde hierover een video op Facebook, die binnen een uur meer dan twaalfduizend keer werd bekeken.

Ze was het onderwerp van een lied dat werd gezongen over het ‘laagste meisje’ van het jaar en er werd gezegd dat ze voor een pakje sigaretten en een flesje Smirnoff het bed in was te krijgen.

Niet één keer gelachen

Vandaag, op Internationale Vrouwendag, doet Milou Deelen (21) haar beklag over de seksuele moraal bij het studentencorps. “Ik schaamde me en voelde me diep vernederd”, schrijft ze op Facebook bij de video. “Toen ik de corpsleden hierop aansprak, kreeg ik terug dat het maar een grap was. Ik heb geen één keer gelachen.”

“Mijn seksualiteit is van mij en niet stof voor jouw grap.” Ze vergelijkt hoe verschillend er tegen mannen en vrouwen wordt aangekeken binnen het corps. “Als jongens seks hebben en hier openlijk over spreken, is dit tof. Als meisjes – zoals ik – dit doen, daalt ons respect of onze waardigheid. Laten we hier bij stilstaan vandaag, en ons vooral niét schamen voor onze seksualiteit.”

‘Grappige’ reacties

De reacties onder het bericht zijn niet mals. Veel vrouwen, maar ook mannen steunen Deelens actie. Maar er worden ook grappen gemaakt. ‘Camel of Marlboro?’ reageert een Amsterdammer. De reactie ‘Loes, show me your poes’ van Joost van Lemmen krijgt 150 overwegend mannelijke ‘likes’.

Uit Deelens bericht valt niet op te maken over welk studententencorps ze het heeft. De video is opgenomen in Amsterdam, maar het Amsterdamsch Studenten Corps ontkent dat ze lid is, of is geweest.

Volgens een bericht in de Groningse Universiteitskrant was ze lid van Vindicat. Het bestuur van dit studentencorps was, net als Milou Deelen, niet bereikbaar voor een nadere toelichting.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.