Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 juli 2024

Campus
& Cultuur

Student presenteert Ramadanjournaal

De vliegende televisiecarrière van Samya Hafsaoui begon ermee dat ze even op de stoel van Matthijs van Nieuwkerk mocht zitten en nu heeft ze haar eigen programma.

Een jaar geleden deed Hafsaoui (23, VU-student media, kunst, design en architectuur) mee aan de audities voor de BNNVARA Academy. Tot haar eigen verbazing kwam ze door alle rondes.  “We waren achter de schermen bij De Wereld Draait Door, als onderdeel van de stage. Matthijs van Nieuwkerk vertelde als grapje dat hij over drie jaar met pensioen gaat. ‘Dan wil ik wel op jouw stoel zitten’, zei ik met mijn grote mond”, vertelt Hafsaoui.

“Als je wil, mag je zo de live-aankondiging doen”, zei Van Nieuwkerk, “dit zijn de gasten, verzin maar een tekst.” Ze moest onder meer Freek Vonk en Antoinette Hertsenberg aankondigen.

Andere kant van Britt

Hafsaoui schrok zich rot, maar ze deed het wel. En met zoveel flair dat Van Nieuwkerk en de redactie graag meer van haar wilden zien. Ze bedacht Taxi terug, een kort programma dat eerst alleen op Youtube te zien was, waarin mensen werden geïnterviewd nadat ze bij DWDD waren geweest.

DWDD deed er in het begin verder weinig mee. “Maar toen had ik een filmpje gemaakt met Britt Dekker over de donorwet, waarin je een andere kant van Britt te zien kreeg.” Dekkers vader is vorig jaar november overleden en met zijn organen zijn inmiddels zes zieke mensen geholpen. Dekker hield in het programma een emotioneel pleidooi voor donorschap en verwoordde in Taxi Terug het belang daarvan nog eens heel persoonlijk. “Toen ik dat filmpje aan het monteren was, dacht ik: dit is echt iets. Daarvoor had ik het gevoel dat het voor een groot deel geluk was, wat me was overkomen, maar wat ik van Britt kon laten zien, vond ik zelf zeker niet slecht.” Taxi terug met Britt Dekker werd een hit.  Het fragment is inmiddels vijftienduizend keer aangeklikt op Youtube. Daarna kwamen de filmpjes die Hafsaoui maakte prominenter op de site van DWDD te staan.

Luizenmoeder

Wat vindt ze zelf haar meer geslaagde interviews? Hafsaoui:  “Ilse Warringa (De Luizenmoeder) deed even helemaal geen interviews meer. Maar vanaf het moment dat ik wist dat ze in de uitzending zou zitten, heb ik toch haar manager gestalkt. Die hield alles af. Totdat ik zei dat ze in Taxi Terug over haar liefde voor het werk van Wilmink mocht praten.” ‘Ik ga het proberen’, zei haar manager, ‘maar ik geef je weinig kans.’

Even later belde zij terug: ‘Zo fijn dat je het met Ilse over iets anders wilt hebben, dus ze doet het.’ Dat was een mooi moment.”

Heeft Hafsaoui dan nooit last van zenuwen? “Ik vind sommige dingen hartstikke gestoord eng”, zegt ze, “maar ik doe ze toch. Zoals Paul Witteman interviewen. Die man is de beste interviewer van Nederland.”

ISA-huwelijk
Hafsaoui leerde haar man op de VU kennen bij islamitische studentenvereniging ISA. Ze wist al snel dat hij de ware was en ze trouwden 2,5 jaar geleden. Haar man studeert geneeskunde aan de VU.

Geen Expeditie Robinson

En toen zocht de NTR iemand om het Ramadanjournaal te presenteren en vroegen ze Hafsaoui. Gisteren is de eerste editie uitgezonden. De komende weken is het Ramadanjournaal elke maandagavond om kwart voor twaalf ’s avonds te zien. De mediabelangstelling is overweldigend sinds bekend werd dat zij het ramadanjournaal presenteert: op de dag van ons gesprek staat ze paginagroot in De Volkskrant, zit ze in de radioshow van Ruud de Wild en in talkshow M. van Margriet van der Linden. En ook in Het Parool komt een groot verhaal. “Dat komt ook door mijn hoofddoek”, relativeert Hafsaoui.

Haar islamitische geloof speelt een belangrijke rol bij de afweging waar ze wel en niet aan meewerkt: “Spuiten en slikken of Expeditie Robinson zie ik mezelf niet snel doen.” Hafsaoui draagt ook geen make-up voor de camera’s: “Dat doe ik nooit, dus ook niet voor de televisie, maar dat is erg ongewoon in de televisiewereld, heb ik gemerkt. Visagisten beginnen telkens weer van: ‘zullen we toch niet toch even een beetje poeder doen?’ Nee, ik ben zoals ik ben, zonder make-up.”

Ook media-ambities?
De inschrijving voor de BNNVARA Academy voor volgend jaar is nog open tot en met 25 mei.  De opleiding begint in augustus, de screening van kandidaten is op 9 juni.

Trots

Op de VU volgt Hafsaoui momenteel nog één vak en verder loopt ze stage, bij BNNVARA, waar ze onderzoekt hoe de publieke omroep beter gebruik zou kunnen maken van Youtube. Hafsaoui hoopt komend najaar haar bachelor te halen. “Collega’s in Hilversum zeggen: wat heb je nou aan dat diploma? Maak gebruik van het momentum dat je nu hebt, maar ik ben heel trots op mijn studie en ik wil absoluut afstuderen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.