Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
2 januari 2025

Campus
& Cultuur

Student geneeskunde geschorst na seksberichten aan 15-jarige patiënt

Een Leidse student geneeskunde is weggestuurd van zijn opleiding, omdat hij een vijftienjarige patiënte en haar moeder seksueel getinte berichten stuurde. Voor het eerst is het iudicium abeundi toegepast.

De student liep een coschap kindergeneeskunde in het Leids Universitair Medisch Centrum toen hij buiten werktijd ging chatten en bellen met de patiënte en later ook met haar moeder. De moeder heeft een klacht ingediend.

De opleiding besloot gebruik te maken van het iudicium abeundi, de mogelijkheid om studenten uit de opleiding te zetten die ongeschikt zijn voor hun vak. Deze student had zich al eerder misdragen en bovendien tentamenfraude gepleegd. Hij stapte naar de rechter, maar kreeg daar ongelijk.

Militante pedofiel

Het is voor het eerst dat een geneeskundeopleiding van deze mogelijkheid gebruik maakt, schrijft Dick Engberts, hoofd ethiek en recht van het LUMC, in het vakblad Medisch Contact. De uitspraak van de rechters, die al een half jaar oud is, maakt volgens hem een einde aan de twijfel binnen academische ziekenhuizen of het iudicium abeundi wel een goed middel is om ongeschikte studenten de toegang tot het beroep te ontzeggen.

Het iudicium abeundi (volgens Van Dale geschreven als judicium abeundi) staat sinds 2010 in de wet. Toenmalig onderwijsminister Ronald Plasterk verwees destijds naar de zaak van een militante pedofiel die een pedagogische opleiding wilde volgen: die zou dankzij deze nieuwe clausule makkelijker geweigerd  kunnen worden. Maar volgens hem kon het iudicium abeundi ook helpen om geneeskundestudenten uit de opleiding te zetten die ongeschikt blijken voor hun vak.

Haken en ogen

Instellingen konden zulke studenten eigenlijk altijd al weren – en deden dat soms ook –  maar er zaten wat juridische haken en ogen aan. Het recht op onderwijs weegt immers zwaar. Zolang iemand zijn tentamens haalt, is het moeilijk om hem weg te sturen. Maar het iudicium abeundi houdt dus stand voor de rechter, concludeert Engberts tevreden.

Het LUMC gaat onderzoeken of “problemen met de professionele attitude” in de bachelorfase vaak tot problemen tijdens de coschappen leiden.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.