Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
12 september 2024

Campus
& Cultuur

Studentenraad 2016-2017

Student-bestuurders krijgen compensatie collegegeld

Voltijds student-bestuurders aan de VU krijgen 1600 euro per jaar extra vergoeding ter compensatie van het betaalde collegegeld. Dit hebben de universitaire studentenraad en het college van bestuur afgesproken.

De regeling is een gevolg van de vorig jaar wettelijk ingevoerde mogelijkheid tot zogeheten collegegeld vrij besturen. Dan kunnen studenten een jaar lang voltijds een bestuursfunctie bij een studentenvereniging vervullen zonder collegegeld te betalen. Maar dan mogen ze dat jaar geen onderwijs volgen.

“We hebben bij VU-verenigingen nagevraagd of men zo’n regeling wilde, maar het animo was niet heel erg groot. Veel student-bestuurders willen toch de mogelijkheid hebben om onderwijs te volgen en bijvoorbeeld één of twee vakken af te ronden. Dus hebben we naar een alternatieve regeling gezocht”, zegt Lobke Min, lid van de universitaire studentenraad.

Onderwijs volgen

En zo’n alternatief bedenken was niet eens makkelijk volgens collega Amina Khelifi. “Het eenvoudigst leek ons dat je alleen collegegeld betaalt voor de studiepunten die je in je bestuursjaar hebt gehaald. Dus dat je het ongebruikte deel van het betaalde collegegeld aan het eind van het jaar terugkrijgt. Maar dat bleek volgens de wet niet te mogen. Toen kwamen we uit op een extra toelage bovenop de vergoeding die bestuurders toch al krijgen. Uitgangspunt daarbij is dat student-bestuurders 12 studiepunten per jaar halen. Daarom is de compensatie viervijfde deel van het collegegeld. Maar de bestuurder mag zelf bepalen hoeveel studiepunten zij of hij wil halen. Het mag ook nul of zestig punten zijn.”

Regeling geldt voor beperkt aantal student-bestuurders Om in aanmerking te komen voor deze compensatie moet een vereniging minimaal duizend VU-studenten als lid hebben. Daarbij geldt de regel dat er maximaal één bestuurder is per tweehonderd leden. Die krijgen nu al een bestuurstoelage, waarvan de hoogte afhangt van het aantal leden. Ook studenten in de medezeggenschap krijgen een bestuursvergoeding. Zo krijgen de voorzitter en vicevoorzitter van de universitaire studentenraad bijvoorbeeld een toelage van 6000 euro, de overige raadsleden 5000 euro. Sommige usr-leden komen ook in  aanmerking voor de compensatie van het collegegeld, namelijk de leden van het dagelijks bestuur en de coördinatoren van de commissies. Min vindt dat wel een goede regeling: “Veel raadsleden willen onderwijs blijven volgen, anders lopen ze te veel studievertraging op. Bovendien is onderwijs volgen naast het raadswerk goed om contact met je medestudenten te houden. Je zit er tenslotte voor hen. Maar voor de raadsleden die er echt veel tijd in stoppen, is het goed dat deze compensatieregeling met ingang van dit studiejaar in werking gaat.”

Eén jaar compensatie

Min en Khelifi schatten dat maximaal vijftig student-bestuurders in aanmerking komen voor de compensatie van het collegegeld, waarvan studenten overigens maar één jaar gebruik mogen maken. Dat kost jaarlijks maximaal 80.000 euro. Dit gegeven is niet onbelangrijk. Het geld komt namelijk uit het zogeheten profileringsfonds van de VU, waaruit bijvoorbeeld ook topsporters en studenten die langdurig ziek zijn een uitkering krijgen. En het fonds heeft jaarlijks maximaal één miljoen euro beschikbaar. Maar de studentraadsleden zijn er duidelijk over wat er moet gebeuren als het fonds leegraakt. Dan moet het bestuur meer geld beschikbaar stellen. Khelifi: “Het is toch al lastig om genoeg studenten te vinden die bestuurswerk willen doen, want het levert bijna altijd studievertraging op. Dan moet je niet gaan beknibbelen op de bestuursvergoeding. Daar word je namelijk echt niet rijk van. Met een beetje geluk krijg je net de extra kosten terug die je nu eenmaal maakt als je bestuurswerk doet.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.