Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 mei 2024

Campus
& Cultuur

Straks grotere hypotheek mogelijk dankzij leenstelsel

Het nieuwe leenstelsel zorgt er waarschijnlijk voor dat oud-studenten straks een hogere hypotheek kunnen aanvragen. Door de soepele terugbetaalregels “ontstaat er meer ruimte”, aldus een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Hypotheekverstrekkers gaan er sinds 2009 vanuit dat studenten maandelijks 0,75 procent van hun studielening moeten terugbetalen. Daar houden ze rekening mee als afgestudeerden een huis willen kopen, waardoor de maximale hypotheek lager uitvalt dan voor huizenkopers zonder schulden.

Meer geld

Maar als de basisbeurs in 2015 verdwijnt, verandert ook het terugbetaalregime. Oud-studenten mogen er dan twintig jaar langer over doen om hun lening af te lossen, en hun jaarinkomen telt zwaarder mee bij het berekenen van het maximale maandbedrag.

Al met al zorgt dat ervoor dat oud-studenten maandelijks minder geld kwijt zijn aan DUO. Zij kunnen dus meer geld uitgeven aan een huis.

Lager rekenpercentage

Bij een jaarinkomen van bijvoorbeeld veertigduizend euro maakt het dan niet uit dat studenten waarschijnlijk meer gaan lenen: zelfs bij een hogere schuld van veertigduizend euro, is het maandbedrag straks maximaal 69 euro, in plaats van 207 zoals nu het geval is. 

Wat het nieuwe rekenpercentage zal worden, is volgens de woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken nog niet duidelijk, maar het zal volgens hem lager worden.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.