Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Campus
& Cultuur

Staatssecretaris Zijlstra gaat niet in gesprek met VU

Bezuinigingsplannen van de Vrije Universiteit leiden tot protesten van personeel en vakbonden. Maar staatssecretaris Halbe Zijlstra bemoeit zich er niet mee, laat hij de Tweede Kamer weten.

De Vrije Universiteit is de komende jaren van plan 33 miljoen te bezuinigen, waardoor 450 arbeidsplaatsen verdwijnen. In antwoord op kamervragen van Jasper van Dijk (SP) laat Zijlstra weten dat alleen het bestuur van de universiteit verantwoordelijk is voor het personeelsbeleid.

“Ik ga ervan uit dat het college van bestuur van de VU signalen van onvrede gepaste aandacht zal geven”, antwoordt hij. Zijlstra vindt dat de overheid niet te veel zeggenschap moet krijgen over het bestuur van universiteiten.

In zijn vragen suggereert Van Dijk dat de VU moet bezuinigen vanwege wanbeleid. Hij vraagt de staatssecretaris of het klopt dat de universiteit tachtig miljoen in het rood staat door speculatie met derivaten.

Daar kan Zijlstra nog geen antwoord op geven. De Onderwijsinspectie inventariseert op dit moment welke instellingen binnen het hoger onderwijs hun geld riskant beleggen. Uit die analyse moet blijken wat de stand van zaken is aan de VU. Volgens de universiteit hebben haar derivaten niets te maken met de reorganisatie. 

(Op de foto: protestactie van Verontruste VU-medewerkers)

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.