Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 juni 2024

Campus
& Cultuur

SRVU wil studenten weer centraal stellen

De VU moet studenten weer centraal stellen en de problemen in het onderwijs snel oplossen. Dat stelt de studentenbond SRVU in een petitie die de komende dagen rondgaat.

Met de petitie ‘Onze VU’ wil de SRVU uitdrukking geven aan haar bezorgdheid over de kwaliteit van het onderwijs. De bond heeft een petitie opgesteld met tien punten, onder meer dat de VU zich niet moet blindstaren op rendement en geen diplomafabriek is.

Maar de bond vindt ook dat het huidige rumoer rondom de bestuurscrisis geen recht doet aan de onderwijskwaliteit van de VU, die over het algemeen goed is. Daarnaast vindt bestuurslid Princess Attia het belangrijk dat het universiteitsbestuur meer en directer met studenten communiceert: “De rechtenfaculteit heeft al haar studenten een e-mail gestuurd over de bestuurscrisis en wat er precies aan de hand is. Dat vinden wij erg goed.”

Studentenenquête

Attia zegt dat het idee voor de actie al langer speelde, maar door de bestuurscrisis nu direct wordt uitgevoerd. “We zien dat de VU steeds slechter scoort in de nationale studentenenquête. Dat is voor ons een signaal dat het bestuur meer aan het onderwijs moet doen en beter op de wensen van studenten moet inspelen. Dat is het uitgangspunt van onze actie. Maar door alle negatieve berichtgeving vinden we het tijd om juist nu extra aandacht voor de studenten te vragen.”

Fijn studeren

Natuurlijk vindt ze het prima dat de universiteit sinds kort officieel de kwaliteit van het onderwijs bovenaan de bestuurlijke agenda heeft geplaatst, maar ze wil eerst de daden zien. “Ons gaat het er om dat studenten het weer fijn vinden om hier te studeren, en inderdaad weer trots zijn op de VU. Als meer aandacht voor onderwijs alleen maar betekent het verhogen van de studierendementen door invoering van een bindend studieadvies en harde knip voor toelating van de master, zijn wij zeker niet tevreden. Ons gaat het om de studenten en niet om de rendementscijfers.”

Negatieve effecten

Door de bestuurscrisis zijn er wel nieuwe aandachtspunten voor de studentenbond bijgekomen. “In de media worden ook dingen geschreven die niet kloppen, zoals dat de VU onder verscherpt toezicht van de inspectie zou komen te staan. Wij vinden dat het bestuur zulke zaken harder moet tegenspreken. De VU is zeker geen tweederangsuniversiteit. Wij willen dat afgestudeerden van de VU geen nadelen ondervinden van het rumoer en bij sollicitaties daar geen negatieve vragen over krijgen. Nu al wordt op twitter en facebook de VU vergeleken met de in crisis verkerende hogeschool Inholland. En we krijgen mailtjes van scholieren en hun ouders met vragen of het wel verstandig is om aan de VU te gaan studeren. Die negatieve sfeer moet worden doorbroken en daar willen we een steentje aan bijdragen.”

Ondertekenen van de petitie kan via www.srvu.org/onze-vu

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.