Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Campus
& Cultuur

SRVU protesteert tegen uitverkoop hoger onderwijs

Speciaal op Black Friday protesteerden vandaag drie vertegenwoordigers van Studentenvakbond SRVU op het campusplein tegen eindeloze bezuinigingen op het hoger onderwijs. De studenten zaten vanmorgen letterlijk ‘krap bij kas’.

“We protesteren op Black Friday omdat we tegen de uitverkoop van het onderwijs zijn”, vertelt vicevoorzitter Pieter van Rossum vanuit een in elkaar geknutselde doorzichtige doos. Die doos moet symboliseren dat universiteiten krap bij kas zitten. Er staat nog een tweede, kleinere rode doos op het plein. Daar probeerde voorzitter Joep van Dijk in te gaan, maar hij kreeg ‘ongelooflijk veel kramp’ en de doos brak bijna uit elkaar. Een uitstekende weerspiegeling van de situatie waarin het hoger onderwijs zich bevindt, vertelt Van Dijk.

De twee studenten die niet zijn opgesloten, delen flyers uit en spreken voorbijgangers aan om uit te leggen waar ze mee bezig zijn. Ze zeggen dat de universiteiten onder druk staan wegens de krimpende rijksbijdrage per student, die de afgelopen twintig jaar met zo’n 33 procent is gedaald. Volgens de studentactivisten valt die last vooral op de schouders van docenten, omdat er niet genoeg personeel kan worden aangenomen.

Verwijzend naar een berekening van PwC Strategy&, zegt SRVU dat de universiteiten jaarlijks 800 miljoen euro extra nodig hebben. Daarbovenop wordt ook een enkele betaling van 300 miljoen euro gevraagd. ‘In plaats van dit gat te dichten is er nog eens 584 miljoen bezuinigd’, staat er in hun flyer.

De actie van vandaag maakt onderdeel uit van een landelijke campagne door studentenbonden. Online wordt de hashtag #krappekas gebruikt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.