Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Campus
& Cultuur

Spinozacampus helemaal niet zo onveilig

Op het studentencomplex Spinozacampus in Amsterdam Zuidoost vindt niet meer criminaliteit plaats dan elders in de stad, schrijft woningcorporatie Duwo in een verklaring.

Onder studenten op het complex dat in 2012 open ging, heerst veel onrust sinds een gewapende overval op klaarlichte dag 30 januari. Ook vinden er regelmatig inbraken plaats. De studenten trokken aan de bel en kregen veel aandacht in de media, onder andere in Het Parool en de Metro. Reden voor D66 om vragen in de gemeenteraad te stellen.

Minder inbraken

Volgens Duwo blijkt uit politiecijfers over 2014 dat stadsdeel Zuidoost niet onveiliger is dan andere staddelen. Het aantal inbraken is zelfs lager dan gemiddeld in Amsterdam. Ook wat geweld betreft is Zuidoost relatief veilig. Bijna een kwart van de gewelddadige criminaliteit, zoals gewapende overvallen, vindt plaats in het centrum van de stad.

Na de gewapende overval en een aantal inbraken heeft Duwo ‘s avonds en ’s nachts extra beveiligers op de campus ingezet. Deze hebben geen enkele keer een verdachte persoon aangetroffen. Wel bleken regelmatig toegangsdeuren van verschillende blokken niet goed afgesloten te zijn. Deze toegangshekken en de deuren van de afzonderlijke woningen krijgen nu betere sloten. Ook wil Duwo graag bewakingscamera’s plaatsen, maar daar is toestemming van de gemeente voor nodig.

Sociale veiligheid

Om de sociale veiligheid te verhogen komt er per april een horecagelegenheid. In de nabije toekomst komen er ook nog zo’n 550 woningen bij, wat kan bijdragen aan de sociale veiligheid.

Volgens de Asva, de studentenbond van de UvA, speelt het probleem van veiligheid op meer studentencomplexen. Deze liggen meestal op wat afgelegen terreinen en zijn vaak opgebouwd uit flexibele eenheden die minder inbraakbestendig zijn dan ‘echte’ huizen. Zo hebben de studenten op het complex in de Houthavens al een eigen buurtwacht opgezet. Ook op het studentencomplex Uilenstede bestaat onrust omdat daar twee ‘potloodventers’ actief waren, waarvan er inmiddels een is opgepakt

Hekken verstevigd

Duwo, gespecialiseerd in studentenhuisvesting, zegt de gevoelens van onveiligheid van studenten serieus te nemen en niet te willen bagatelliseren. Zo is op de Spinozacampus een bewonersavond georganiseerd en worden technische maatregelen genomen om de veiligheid te vergroten, zoals het verstevigen en verbeteren van de hekken om het terrein.

Ook worden bewoners er op aangesproken zelf op hun veiligheid te letten door bijvoorbeeld ramen en deuren te sluiten als ze naar buiten gaan.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.