Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juni 2024

Campus
& Cultuur

Spijkerboer: ‘Navo schendt rechten vluchtelingen’

De Navo-patrouilleschepen die vluchtelingen oppikken in de Egeïsche Zee en ze terugbrengen naar Turkije, handelen in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en andere internationale rechtsverdragen. Dat stelt Thomas Spijkerboer, hoogleraar migratierecht aan de VU op verblijfblog.nl.

Terugbrengen

Onlangs besloot de Navo om patrouilleschepen  in te zetten in de Egeïsche zee die vluchtelingen uit de zee oppikken en ze terugbrengen naar de Turkse kust. Er zijn al vijf schepen, uit Duitsland, Italië, Canada, Turkije en Griekenland, aanwezig. Daar komen nog een Nederlands en een Deens schip bij. De schepen gaan samenwerken met grensbewakingsbedrijf Frontex. De Navo doet dit onder het mom van een reddingsoperatie, om mensen uit zee te redden die dreigen te verdrinken. Maar door ze terug te brengen naar Turkije houdt de Navo zich niet aan het internationaal recht, stelt Spijkerboer.

Waterboarden

De migratieprof haalt een aantal voorbeeldzaken aan waaruit blijkt dat landen zich ook buiten hun eigen landsgrenzen moeten houden aan hun eigen wetten. ‘Als de Verenigde Staten gedetineerden in de VS niet mag waterboarden, mag dat ook op Guantanamo Bay niet. Als de Russische geheime dienst in eigen land een tegenstander niet met polonium mag vermoorden, mag dat in Londen ook niet’, schrijft Spijkerboer.

Als er op de schepen dezelfde rechten gelden als in de landen die ze gestuurd hebben,  mogen ze vluchtelingen alleen terugbrengen naar een derde land (in dit geval Turkije) als dat land veilig is in het algemeen en voor de specifieke vluchteling en als de vreemdeling zijn uitzetting aan de rechter heeft kunnen voorleggen.

Niet veilig

Turkije is geen veilig derde land voor vluchtelingen, betoogt Spijkerboer: de meest recente veroordeling van het Europees gerechtshof van Turkije voor de onmenselijke behandeling van een asielzoeker dateert van 15 december 2015. Bovendien kunnen vluchtelingen die door de schepen worden teruggebracht hun zaak niet bij een rechter laten toetsen.

0,2% vluchtelingen

Spijkerboer ergert zich aan de beeldvorming rondom vluchtelingen: “Er is geen vluchtelingencrisis, er is een beleidscrisis, zegt hij in dit interview met VU-magazine. “Wij kunnen één tot anderhalf miljoen vluchtelingen op 500 miljoen inwoners niet aan? Dat is nog geen 0,2% van de bevolking!”

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.