Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juli 2024

Campus
& Cultuur

Speed-daten voor de wetenschap

Econoom Marlous Agterberg zit aan een tafeltje tegenover Saskia Harmsen van het International Institute for Communication and Development (IICD), een non-profit organisatie die zich specialiseert in ICT voor ontwikkelingssamenwerking. Het lijkt te klikken tussen de twee. Agterberg weet alles van  wereldwijde kennisnetwerken en Harmsen legt uit dat IICD aan een verandering van aanpak werkt, met gebruikmaking van de bestaande relaties in de landen waar het opereert.

“Ik heb niet meteen een antwoord”, zegt Agterberg, “maar ik denk dat we echt met elkaar moeten praten”. Dan klinkt opeens steeds hardere muziek, ten teken dat hun speed-date over is.

Romantische visie op emoties

De speed-date sessie, vorige week donderdag in de Tuinzaal (in het Wis- & Natuurkundegebouw), is georganiseerd door het interdisciplinaire Network Insititute, dat wetenschappers bij elkaar brengt en in contact brengt met de buitenwereld.  Vijfentwintig organisaties, van commerciële bedrijven tot non-profitorganisaties, zijn uitgenodigd om te speed-daten met vijfentwintig wetenschappers uit allerlei disciplines, om te zien wat ze voor elkaar kunnen betekenen.

Aan een ander tafeltje tasten taalwetenschapper Piek Vossen en Hildelies Balk van de Koninklijke Bibliotheek elkaar af. De KB wil een soort speelruimte creëren voor digitale toepassingen op de data in haar enorme archief. Dat is precies waar Vossen zich mee bezighoudt, moderne taaltoepassingen op historisch materiaal. “Maar het is ingewikkeld om een applicatie toe te passen op negen eeuwen tekst, waarin specifieke woorden van betekenis veranderen, en een omslag plaatsvindt van de klassieke naar een romantische visie op emoties”, legt Vossen uit.

Duurzame ICT-oplossingen

Ook aan deze zinderende speed-date komt bruut een eind door de harde muziek. Op naar het volgende afspraakje. Dat van sofwareontwikkelaar Qing Gu met iemand van de belastingdienst was helaas niet wat beiden ervan verwachtten. “Ik werk aan duurzame ICT-oplossingen voor organisaties en dat was niet helemaal wat de belastingdienst zocht”, aldus Qing. “Maar we hebben kaartjes uitgewisseld, op zich interesseerde het die meneer wel, wat ik te vertellen had.”

“We hebben vouchers ter waarde van vijfduizend euro voor goede onderzoeksvoorstellen van organisaties en wetenschappers”, legt directeur van het Network Insitute Frank van Harmelen uit.  Daarmee kan een organisatie een maand aan onderzoek inkopen bij de VU, om te zien of dat voor haar werkt. Het initiatief is geïnspireerd door Horizon 2020, het nieuwe Europese financieringsprogramma voor onderzoek en innovatie, dat het makkelijker moet maken voor onderzoekers en instellingen om financiering te verkrijgen en om goede ideeën op de markt te brengen.

Schat aan gegevens

“En daarnaast”, aldus Van Harmelen, “heeft de VU er altijd naar gestreefd om als wetenschapsinstituut midden in de samenleving te staan.” Samenwerking met organisaties in het maatschappelijke veld heeft bovendien als voordeel voor de wetenschappers dat ze toegang krijgen tot een schat aan gegevens van bijvoorbeeld de Belastingdienst.

Op een podium worden Peter Boermans van het bedrijf Olery en communicatiewetenschapper Ivar Vermeulen geïnterviewd over hun succesvolle samenwerking. Vermeulen heeft de ervaringen van hotelgasten op sites als Trip Advisor geanalyseerd. Olery levert een ‘feedback tool’ voor hotels en kan de analyses van Vermeulen dus goed gebruiken.

Deze vorm van kennismaking tussen wetenschappers en bedrijfsleven spreekt aan, weet Van Harmelen. “Andere instituten van de VU hebben ons al benaderd omdat ze dit ook willen gaan doen”, aldus Van Harmelen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.