Na Antropologie is eind juni ook Sociologie gestart met een eigen blog. Bloggen om de actualiteit, het veldwerk en de onderzoeksresultaten met de eigen achterban en de buitenwereld te delen. Het werkt!
Drie jaar geleden is Standplaatswereld.nl opgericht door onder anderen promovendus Daan Beekers. Wat wil hij met deze blog? “Ik wil het antropologische geluid meer laten horen in het publieke debat. Veel discussies, columns, ingezonden brieven en actuele kwesties gaan over zaken waar wij als antropologen veel verstand van hebben: cultuur, multiculturele samenleving, religie, identiteit en ontwikkelingssamenwerking. Het bleek soms alleen nog moeilijk om met deze kennis de media te vinden.”
De ideale manier
Een blog blijkt de ideale manier om actuele thema’s met een antropologische bril op te bekijken. Beekers: “Het is een medium waarbij je gemakkelijk en snel op allerlei zaken kunt reageren. Daarnaast heb je de vrijheid om een stuk geheel in je eigen stijl te schrijven.”
Deze voordelen inspireerde ook de afdeling Sociologie tot een eigen site mét blog. Promovendus Jacomijne Prins, blogbeheerder, vindt het interactieve, dynamische aspect van de blog erg belangrijk. “Zo heeft de pas gepromoveerde socioloog Saskia Welschen onderzoek gedaan naar de Zuid-Afrikaanse identiteit, wat aansluit op de gewelddadige gebeurtenissen in dat land.” Reden genoeg om deze thema’s en gebeurtenissen, met alle kennis die de onderzoekers in huis hebben, te verwerken in een blog en daarmee ook de afdeling Sociologie op de kaart te zetten. Maar niet alleen de onderzoekers kunnen een grote bijdrage leveren aan de blog, ook de studenten. “Wij moedigen hun inbreng erg aan. Mochten studenten beschrijvingen van veldwerk hebben, met hun masterthesis de media hebben gehaald of interessante buitenlandervaringen hebben, dan mogen ze dat zeker insturen.”
Niet alleen de inbreng van studenten en onderzoekers heb je nodig, maar ook de input van mensen van buiten is voor standplaatswereld.nl van groot belang om de blog overeind te kunnen houden.
Sociale media
Alles wat op de sociologische blog komt, verschijnt automatisch op Facebook en Twitter. Dat leidt tot een veel groter publiek voor de blog. “Ik merk dat dit heel erg leeft onder studenten. Maar we hebben hier zeker nog een stap te maken om de blog ook breder in te kunnen zetten”, aldus Prins. Ook bij antropologie spelen de sociale media een belangrijke rol bij het vergroten van de bekendheid. “Facebook, Twitter, maar ook de mogelijkheid die wij bieden aan lezers om zich op de website te abonneren zorgt voor steeds meer lezers en reacties”, aldus Ton Salman, hoofddocent aan de afdeling en redacteur bij standplaatswereld.nl.
Een opvallend artikel op de blog van Sociologie is dat van Dr. Geert de Vries. Hierin gaat hij in op het Nederlandse gedoogbeleid. Prins: “Het is een heel leuk stuk en ik merk ook dat dit heel veel gelezen is, mede door de aandacht ervoor op Facebook. Ook veel mensen van buiten de afdeling Sociologie en buiten de VU hebben hiernaar gekeken.” Het zijn vaak de actuele thema’s, die ook in de reguliere media aan bod komen, die voor discussie zorgen. “Zo leveren blogs over de islam en Geert Wilders altijd veel reacties op. Hetzelfde geldt voor het fenomeen ‘zwarte piet’; elk jaar laait de discussie hierover weer op”, vertelt Salman. “Blijkbaar is het zo dat de onderwerpen en de manier waarop wij schrijven, een publiek aanspreken.”