Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 mei 2024

Campus
& Cultuur

Seksescheiding aan VU: ‘Moeilijk als het vrijwillig is’

Ophef! vanwege een correctie in de Volkskrant naar aanleiding van een bewering van columnist Martin Sommer dat de VU gescheiden ingangen zou hebben voor mannen en vrouwen.

Blogger Carel Brendel sprong erop, GeenStijl maakte er stennis over, want in Advalvas had het zelf gestaan dat de gebedsruimte voor moslims aparte ingangen heeft voor vrouwen en mannen.

Onterechte correctie dus, oordeelde de ombudsman van de Volkskrant Pierre Geelen afgelopen zaterdag. ‘De VU heeft een gescheiden islamitische gebedsruimte’, zoals Sommer al schreef, aldus Geelen.

Slordige formulering

Maar dat is helemaal niet wat Sommer schreef. Hij schreef: ‘Elke universiteit heeft nu een gebedsruimte, omdat ze anders islamitische studenten misloopt. De VU heeft een aparte ingang voor mannen en vrouwen.’ Later werd dit aangepast: ‘Het medisch centrum van zowel de VU als het AMC heeft bovendien een aparte ingang voor mannen en vrouwen.’

Daarmee suggereert hij dat de VU, en later het VUmc zelf,  gescheiden ingangen voor mannen en vrouwen heeft. Volgens VU-voorlichter Wessel Agterhof, die met Sommer heeft gecorrespondeerd, was dat een slordige formulering. Sommer bedoelde te zeggen dat de gebedsruimte gescheiden ingangen heeft. Dus: ‘Elke universiteit heeft nu een gebedsruimte, omdat ze anders islamitische studenten misloopt. Die aan VU heeft een aparte ingang voor mannen en vrouwen.’

De gebedsruimte waar Advalvas over schreef, is die in het hoofdgebouw van de universiteit, niet VUmc. Die gebedsruimte is gescheiden voor mannen en vrouwen, Volgens een van de gebruikers is die scheiding voor de meeste moslims “heel fundamenteel”.

Vrijwillig gescheiden

Sommer verwees in zijn column naar een reportage van Nieuwsuur over jonge moslims aan de VU, die zichzelf strenge regels opleggen en bij bijeenkomsten vrijwillig gescheiden van de andere sekse gaan zitten. Geert Wilders tweette drie weken geleden een foto van een bijeenkomst van de islamitische studentenvereniging ISA in een collegezaal van de VU, waarin je op de voorste rijen aan de ene kant gesluierde vrouwen ziet zitten en aan de andere kant mannen. ‘Vrije Universiteit Amsterdam. Mannen en vrouwen gescheiden. Sharia in Nederland’, schreef hij erbij.

Dat zorgde ook weer voor consternatie. Overigens is bij nadere inspectie goed te zien dat er aan de kant van de vrouwen een man zit en aan de andere kant zitten, behalve op de voorste rijen, mannen en vrouwen gewoon door elkaar. Niemand is dus verplicht gescheiden van de andere sekse te zitten.

Regels handhaven

De VU verbiedt seksesegregatie in ruimtes die worden gehuurd (bijvoorbeeld door ISA), dat staat ondubbelzinnig in de spelregels voor zaalverhuur. Maar handhaaft de VU die regel ook? “Het is moeilijk als vrouwen vrijwillig apart van de mannen gaan zitten”, zegt Agterhof. “Wanneer we daar signalen over ontvangen, dan gaan we met de betreffende zaalhuurder in gesprek.”

Overigens blijken groepen die ruimtes aan de VU huren, weleens dingen te doen die niet stroken met de huisregels. “Sommige huurders hebben weinig met academische waarden, maar de VU heeft natuurlijk meer aanzien dan een zaaltje in een wegrestaurant”, aldus Agterhof. “Daarom gaan we in de toekomst scherper toezien op het naleven van onze spelregels.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.