Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
5 december 2024

Campus
& Cultuur

Samen praten tegen de werkdruk

Universiteiten gaan een plan van aanpak maken tegen de hoge werkdruk, hebben ze in de cao met de vakbonden afgesproken. Concrete maatregelen zijn nog niet genoemd. Het onderwerp moet eerst maar eens bespreekbaar gemaakt worden, bleek op een vakbondsbijeenkomst op de VU.

“Er is geen hoge werkdruk. Het is gewoon druk op het werk.” Dat kreeg een medewerker van de facilitaire campusorganisatie van zijn teamleider te horen toen hij klaagde dat hij weer eens moest overwerken. Het is een van de voorbeelden die naar voren kwamen op de FNV-bijeenkomst over de te hoge werkdruk op 15 juni op de VU.

De bijeenkomst was de aftrap om daadwerkelijk iets aan de werkdruk op de universiteiten te gaan doen. In de nieuwe cao is namelijk afgesproken dat elke instelling dit jaar nog met een plan van aanpak moet komen. En dat is hard nodig, zei Mark Peters, voorzitter van de VU-bedrijfsledengroep van de FNV. “Uit een enquête van begin dit jaar blijkt dat zeventig procent van de medewerkers op de universiteit hoge werkdruk ervaart. Soms is die werkdruk zo hoog dat ze er ziek van worden”, zei hij. Realistisch voegde hij er aan toe dat er geen zak met geld klaar staat om het probleem op te lossen door meer mensen aan te nemen. “We moeten het probleem wel bespreekbaar maken, liefst op zo laag mogelijk niveau op de werkvloer om er iets aan te kunnen doen.”

Frustratie

Renée-Andrée Koornstra, hoofd personeelszaken aan de VU, vindt ook dat het probleem op de werkvloer aangepakt moet worden. “We gaan geen nieuwe commissie werkdruk of iets dergelijks instellen, maar wel tegen de leidinggevenden op de faculteiten en diensten zeggen dat ze het probleem serieus moeten nemen. En we gaan ook zelf de werkvloer op om het erover te hebben.” Ze zei ook dat werkdruk subjectief is. “Als je lekker bezig bent is een paar uur extra werken niet erg, maar als je je gefrustreerd voelt wel. Dus is het per afdeling belangrijk om te weten wat de stresspunten zijn en wat beter kan.”

Angstcultuur

Niet alle aanwezigen bleken vertrouwen in deze aanpak te hebben. “Wij worden gek van het werk dat gedaan moet worden, maar als u onze teamleider ernaar vraagt, zegt die gewoon dat er niks bijzonders aan de hand is. U moet echt zelf met de mensen die het werk doen gaan praten om te weten te komen wat er speelt”, stelde iemand.

En verschillende keren viel het woord ‘angstcultuur’. Medewerkers zouden uit angst voor sancties van hun leidinggevenden niet echt durven praten over problemen die op het werk spelen. Daarbij werd verwezen naar de recente affaire bij de afdeling pedagogiek in Leiden waar drie hoogleraren jarenlang een schrikbewind gevoerd zouden hebben.

Continu in bedrijf

Concrete voorbeelden van verhoogde werkdruk kwamen ook naar voren. Langzaam maar zeker is de VU bezig een 24/7 bedrijf te worden. De openingstijden van de bibliotheek zijn verlengd zonder noemenswaardige uitbreiding van het personeel en steeds meer laboratoria zijn zeven dagen in de week open. Mensen in het energiecentrum zijn het natuurlijk altijd al gewend om volcontinu te werken, maar merken dat ze steeds vaker moeten invallen om het bedrijf draaiende te houden. “Blijkbaar is het aantal beschikbare mensen tot een minimum teruggebracht, want als er iemand ziek is, ontstaat er gelijk een probleem,” zei een van de medewerkers van het centrum.

Reden voor de voorzitter van de ondernemingsraad Henk Olijhoek om het bestuur van de universiteit op te roepen ook gewoon eens nee te zeggen tegen nieuwe ontwikkelingen, uitdagingen en kansen. “Ik meen dat dit jaar gebouwen open waren op Hemelvaartsdag, terwijl dat vroeger niet zo was. Moet dat nu?” noemde hij als voorbeeld.

Ratrace

Daarna kon Mark Peters de bijeenkomst mooi afsluiten met een van de FNV-aanbevelingen tegen de werkdruk: Stop de ratrace!

Zowel de FNV als de Vawo hebben een handleiding gemaakt om de werkdruk op de universiteiten aan te pakken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.